Vijesti
23. 12. 2020.

HDZ je u potpunosti posvećen zaštiti hrvatskog naroda & osnaživanju demokratskih procesa u BiH i njenom europskom putu

„Stoga sa zabrinutošću primamo brojne informacije o mogućim nepravilnostima i propustima na izborima u Mostaru. Pomno pratimo razvoj događaja s obzirom na veliku važnost tih izbora i potrebu legitimne zastupljenosti Hrvata kao jednakopravnog i konstitutivnog naroda u BiH“ - istaknuo je Andrej Plenković na sastanku s dr. Draganom Čovićem u Zagrebu.

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković sastao se u Središnjici Hrvatske demokratske zajednice s predsjednikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Draganom Čovićem.

Razgovarali su o nizu tema, s posebnim osvrtom na lokalne izbore koji su se održali 20. prosinca u Mostaru - poslije 12 godina. Pozdravili su konačno održavanje lokalnih izbora te ih naznačili kao iznimno bitne za izgradnju i razvoj europske Bosne i Hercegovine, koja je također osobito važna za Republiku Hrvatsku, kao susjednu zemlju i dugogodišnjeg predanog partnera na tom putu.

Podrška HDZ-u BiH na izborima u Mostaru: „Hrvati moraju ostati okupljeni oko politike zajedništva kako bi se izborili za ravnopravnost“

Pomno pratimo razvoj događaja

Predsjednik Plenković naglasio je da se u RH pomno prati izborni proces u Mostaru i razvoj događaja, s obzirom na veliku važnost ovih lokalnih izbora i legitimne zastupljenosti hrvatskog naroda kao jednakopravnog i konstitutivnog u BiH.

Za ravnopravnost Hrvata & euroatlantski put BiH!

Naglašeno je da je HDZ u potpunosti posvećen zaštiti hrvatskog naroda i njegovih prava te osnaživanju demokratskih procesa i europske BiH, zbog čega se sa zabrinutošću primaju brojne informacije o mogućim nepravilnostima i propustima na izborima u Mostaru.

Pokušaj kompromitiranja izbornih rezultata

Dr. Čović detaljno je informirao predsjednika Plenkovića, kao zagovaratelja europskog puta BiH, o sve jasnijem pokušaju dubokog kompromitiranja izbornih rezultata u Mostaru, ističući demokratsku narušenost procesa i, kako navodi, narušavanje političkog dijaloga te negativno utjecanje na europski put.

Medved pozvao birače u Mostaru da na lokalnim izborima 20. prosinca podrže HDZ BiH!

Istaknuo je žaljenje zbog činjenice da se izborni proces, na koji se čekalo 12 godina, ponovno ugrožava. Kazao je i da je od međunarodnih dužnosnika, kojima je uputio pismo, zatražio pomoć za zajedničku zaštitu poštenog, demokratskog i transparentnog izbornog procesa te očuvanje stvarne preslike izborne volje žitelja Mostara.

Čovićevo pismo europskim partnerima

Također, razgovarali su i o pismu koje je dr. Čović 22. prosinca uputio europskim partnerima.

Dužnosnici su iskazali povjerenje u očuvanje izbornog procesa te iznova pozvali nadležna tijela u BiH i relevantne međunarodne partnere da učine sve u cilju očuvanja integriteta izbora u Mostaru.

A A A