Vijesti
25. 12. 2020.

Božićna misa u Zagrebačkoj katedrali: Nadamo se da ćemo uz cjepivo premostiti izazove s kojima se suočavamo

(PHOTO) Andrej Plenković: Cijepljenje će biti dragovoljno, a na znanstvenicima je i svima nama da predočimo njegove koristi. Živimo u 21. stoljeću - cijepit će se velika većina građana. Moj dolazak na misu nosi svoju simboliku: to je poruka želje da obnovimo u potresu oštećenu katedralu i cijeli grad. Gordan Jandroković: Očekujem da će i dalje padati broj novozaraženih, ohrabruje i to što će ubrzo krenuti cijepljenje. Vjerujem da je ovo posljednji Božić s maskama i zaštitnim mjerama. Ovdje sam kao vjernik, ali i kao dužnosnik kako bih iskazao potporu ljudima koji rade na obnovi.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek bili su na Božićnoj misi u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava, koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

PLENKOVIĆ: Naručili smo 5.9 milijuna doza, moći će se cijepiti 3 milijuna Hrvata

Hrvatskim građanima još jednom želim čestitati Božić, koji zbog globalne pošasti ove godine slavimo, nažalost, u posebnim okolnostima. Suosjećamo sa svima koji su tijekom pandemije izgubili svoje najmilije.

Nadamo se da ćemo uz cjepivo - koje u subotu dolazi u Hrvatsku - premostiti izazove s kojima se suočavamo. Cijepljenje će, kao što znate, biti dragovoljno, a na znanstvenoj je zajednici i svima nama da dodatno predočimo njegove koristi. Živimo u 21. stoljeću i mislim da će se cijepiti velika većina građana.

Prve doze onima kojima je to najpotrebnije

Hrvatska je prve, simbolične doze cjepiva namijenila onima kojima je to najpotrebnije - starijim sugrađanima, zdravstvenim radnicima i zaposlenima u socijalnim ustanovama. Dužnosnici će se cijepiti kasnije.

Naručili smo dovoljno cjepiva, 5.9 milijuna doza, od čega se može cijepiti gotovo tri milijuna Hrvata. Svi koji to žele moći će se cijepiti.

Simbolična poruka obnove Zagreba

Božićna misa služena je u okviru epidemioloških mjera, a moj dolazak nosi svoju simboliku: to je poruka želje da obnovimo cijeli grad i Zagrebačku katedralu koja je oštećena u potresu.

JANDROKOVIĆ: Vjera u bolje sutra & kršćanska solidarnost

Ovdje sam kao vjernik, ali i kao dužnosnik kako bih iskazao potporu ljudima koji rade na obnovi Zagrebačke katedrale. Sinoć i danas, to su prve mise koje su se u njoj služile nakon potresa.

U mislima smo i molitvama s onima kojima je najteže, s nemoćnima, oboljelima i članovima njihovih obitelji. Ovo je vrijeme kada moramo osnažiti svoju vjeru u bolje sutra i iskazivati kršćansku solidarnost.

Spreman cijepiti se kao primjer građanima

Očekujem da ćemo i dalje bilježiti pad broja novozaraženih osoba, doista su se mjere pokazale efikasnima, ohrabruje i to što će ubrzo krenuti cijepljenje. Vjerujem da je ovo posljednji Božić s maskama i zdravstveno-zaštitnim mjerama.

Spreman sam cijepiti se kao primjer ostalim građanima čim mi to, s obzirom da sam prebolio koronu, liječnici dopuste. No najvažnije je da se u prvoj fazi cijepe oni kojima je to najpotrebnije - stariji ljudi, naši liječnici, medicinske sestre, osoblje u bolnicama. Mi ćemo doći na red kada se za to steknu uvjeti.

Cijepljenjem se opredjeljujete za život

Svugdje postoje ljudi koji smatraju da se ne treba cijepiti, ali je očito da se epidemija ne može zaustaviti bez cijepljenja i da se ne možemo vratiti u normalan život bez cjepiva. Nadam se da će velika većina shvatiti da se tako opredjeljuje za život.

A A A