Vijesti
28. 12. 2020.

Andrej Plenković iz Siska & Petrinje: Srećom u nesreći, nema stradalih. Pomoći ćemo u saniranju šteta

(PHOTO) Zajedno s cijelim državnim vrhom, predsjednik Vlade RH i HDZ-a obišao je dva grada koja je jutros pogodio potres: „Došli smo podržati svoje sugrađane. Sve su im civilne službe na raspolaganju koliko god bude trebalo, a tu je i HV da pomogne u raščišćavanju. Čim se štete procijene, izradit ćemo posebni pravni okvir ili proširiti postojeći kako bi se u najkraćem mogućem roku obnovila sva pogođena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji. Kakva je godina bila, teška, tako je i završila“.

Andrej Plenković - zajedno s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem te ministrima Davorom Božinovićem, Tomom Medvedom, Marijanom Banožićem, Darkom Horvatom i Vilijem Berošem - u ponedjeljak prijepodne posjetio je Sisak i Petrinju samo nekoliko sati nakon prvog potresa koji je u 06:28 pogodio Sisačko-moslavačku županiju.

Prije odlaska na pogođena područja, predsjednik Vlade RH odmah se rano jutros sastao s ravnateljicom Seizmološke službe Ines Ivančić, koja ga je informirala o potresu.

Donosimo, objedinjeno, sažetak Plenkovićevih poruka:

Suosjećanje, podrška, pomoć

Došli smo podržati sugrađane na područjima koje je pogodio jutrošnji potres - suosjećamo sa svima kojim su kuće oštećene. Sve su im civilne službe na raspolaganju koliko god bude trebalo, a tu je i Hrvatska vojska, stacionirana u Petrinji, da pomogne u raščišćavanju.

Država će čvrsto stati uz svoje unesrećene građane. Još jutros smo počeli razmatrati moguće preraspodjele sredstava iz proračuna Ministarstva graditeljstva i Ministarstva državne imovine.

Teška godina. Kakva je bila, tako je i završila

Štete će se popisati i, naravno, pružit ćemo pomoć kako bi se one čim prije sanirale. Sada već imamo dosta iskustava s potresima, sa sanacijom krovišta i zabatnih zidova, s interventnim mjerama. Kakva je godina bila - teška - tako je i završila. Srećom u nesreći, nitko danas nije stradao.

Ponavljam, najvažnije je da nema ozlijeđenih, da nema ljudskih žrtava.

Pravni okvir u najkraćem mogućem roku

Štete su, nažalost, znatne. Čim se procijene, naša će Vlada izraditi potrebni pravni okvir ili eventualno proširiti postojeći Zakon o obnovi Zagreba i okolice kako bi se u najkraćem mogućem roku obnovila sva pogođena područja. Zatražio sam od ministra Horvata da sagleda koje je rješenje najbolje.

Država će, naglašavam, reagirati. Naravno da hoće! Tu smo da pomognemo. Nadam se da će u 2021. biti bolje, valjda se sve što se trebalo lošeg dogoditi dogodilo ove godine.

Ministar zdravstva VILI BEROŠ: U bolnici sve funkcionira

U sisačkoj bolnici nitko nije ozlijeđen, to je najvažnije. COVID-19 pacijenti na respiratoru nisu morali biti premješteni. Otpala je žbuka, popucale su pojedine toplovodne cijevi, ali su popravci već započeli. Sve funkcionira.

Sisačko-moslavački župan IVO ŽINIĆ: Petrinja je teže pogođena

Nema ni ozlijeđenih osoba ni srušenih zgrada, nema ni oštećenja na rafineriji i industrijskim postrojenjima. Štete u Sisku uglavnom su u gradskom središtu, na krovovima i zidovima pojedinih starijih zgrada. Petrinja je pak teže pogođena - gotovo da nema kuće bez oštećenog dimnjaka ili krova.

A A A