Vijesti
11. 1. 2021.

CRO Demoskop: HDZ i dalje u uvjerljivoj prednosti!

Prema istraživanju RTL-a, HDZ premoćno vodi s 28% potpore, dok je SDP na 19.6%. Slijedi trojac Možemo (8.4), Most (7.4) i Domovinski pokret (6.2). Čudnovata, fejkerska družina g. Miroslava Škore gubitnik je mjeseca: ne samo da su pali s 4. na 5. mjesto, nego su u odnosu na prosinac 2020. izgubili 1.7% podrške. Nijedna druga politička opcija ne prelazi izborni prag.

Unatoč nasrtajima udružene oporbe svih boja i zastava, unatoč koroni i potresima, HDZ je i u 2021. uvjerljivo ostao prvi izbor hrvatskih građana.

SDP ponovno za nama zaostaje gotovo 9 postotnih bodova.

Škoro - gubitnik mjeseca

Između 3. i 5. pozicije došlo je do rošada u odnosu na prosinac prošle godine. Most je s 3. pao na 4. mjesto, a Škorin „Poslovni pokret“ (POSPOK) s 4. na 5. - uz gubitak podrške od 1.7%.

Škoro - šampion neostvarenih ucjena, izbornih poraza & neispunjenih najava

Platforma MOŽEMO opet je, nakon tri mjeseca, na 3. poziciji - s 8.4% potpore.

Prag zvani čežnja

Nijedna druga politička opcija ne prelazi izborni prag: CENTAR (2.9%), IDS (1.6), HSS (1.3) & BM 365 (1.2).

Značajan je pritom postotak neodlučnih birača (15.5%).

Glasni bez glasova

Ispod „magične granice“ od jednog postotnog boda mnoge su vrlo glasne stranke, koje u nedostatku programa znaju slati i po tri priopćenja dnevno: GLAS Anke Mrak Taritaš, „suverenisti“, Živi zid, „demokrati“ Miranda Mrsića, Radnička fronta…

POTRES - NAJVAŽNIJI DOGAĐAJ

U proteklih 17 godina, od kada se provodi CRO Demoskop - navode na RTL-u - nikada građani nisu bili ovako složni oko odabira najvažnijeg događaja u državi. Katastrofalni potres na Banovini doista je ujedinio Hrvatsku pa je to, unatoč novom valu koronavirusa i početku cijepljenja, najvažnija tema za 83.7% ispitanika.

Protuepidemijske mjere najvažnija su tema za 9.9% građana, dok je njih 3.1% izabralo početak cijepljenja.

NAPOMENA:

Istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus od 5. do 8. siječnja 2021. na uzorku od 1.300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2.7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

A A A