Vijesti
12. 1. 2021.

Hvala na pomoći! Hrvatska to nikada neće zaboraviti!

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova još je jednom zahvalilo svima iz inozemstva na dosad pruženoj podršci te iskazanoj solidarnost i sućuti nakon potresa: hrvatskim iseljenicima, zemljama članicama Europske unije, državama iz jugoistočne Europe, prijateljima i partnerima iz svih krajeva svijeta, međunarodnim organizacijama, stranim ulagačima, tvrtkama i pojedincima…

Od trenutka kada je središnju Hrvatsku krajem prosinca 2020. pogodio niz potresa, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) - s cjelokupnom diplomatsko-konzularnom mrežom - izvješćuje strane države i međunarodne organizacije o razornim učincima tih elementarnih nepogoda.

Europska solidarnost & zajedništvo

Ova nepredviđena situacija - ističe se u priopćenju MVEP-a - još je jednom potvrdila prednosti članstva u Europskoj uniji. Kao što je već poznato, Hrvatska je odmah, još 29. prosinca 2020. godine, aktivirala Mehanizam za civilnu zaštitu EU-a, namijenjen pružanju žurne pomoći, te su brojne države članice reagirale u prva 24 sata slanjem nužne žurne pomoći.

Dosad je pomoć stigla iz Austrije, Bugarske, Češke, Finske, Francuske, Grčke, Italije, Litve, Mađarske, Njemačke, Portugala, Rumunjske, Slovačke i Slovenije kopnenim, morskim i zračnim putem.

Zajedništvo, solidarnost & financijska pomoć. Europska unija je uz Hrvatsku!

Pomoć iz susjedstva & cijelog svijeta

Na tragediju su promptno solidarno reagirale i zemlje iz jugoistočne Europe - među njima Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Srbija, Sjeverna Makedonija te Turska - koje su uputile  pomoć na razne načine, u financijskom obliku ili humanitarnim pošiljkama.

Jednako tako, države iz svih krajeva svijeta - nastavlja se u priopćenju - pokazale su suosjećanje i uputile pomoć: Kanada, Kina i Ukrajina financijskim donacijama, a Republika Koreja i Sjedinjene Američke Države humanitarnom pomoći. Mnoge druge zemlje također su iskazale spremnost pomoći u opremi ili upućivanjem stručnjaka, što Hrvatska zasad nije u mogućnosti prihvatiti, no i tim državama želimo iskazati zahvalnost.

Neraskidiva veza između Domovine & iseljeništva

Posebno zahvaljujemo hrvatskim iseljenicima diljem svijeta, koji su kroz svoje udruge, organizacije, hrvatske katoličke misije i župne zajednice i ovom prigodom, kao i bezbroj puta dosad, pokazali spremnost nesebično pomoći Domovini u teškim trenucima.

Time je ponovno potvrđena neraskidiva veza između Hrvatske i njezine dijaspore.

Hrvati izvan RH ujedinjeni u pomoći stradalima u potresu!

MVEP zahvaljuje na pomoći i međunarodnim organizacijama poput UNICEF-a i UNHCR-a te brojnim drugim međunarodnim partnerima, stranim ulagačima, tvrtkama i udrugama građana, kao i pojedincima, koji su iskazali solidarnost svojim velikodušnim doprinosom.

Koordinacija prikupljanja pomoći

MVEP nastavlja s koordinacijom prikupljanja pomoći kroz međunarodne kontakte te još jednom zahvaljuje svima na dosad pruženoj pomoći i iskazanoj sućuti, kao i onima koji to planiraju učiniti u nadolazećem razdoblju.

Hrvatska to neće nikada zaboraviti! - zaključuje se u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

A A A