Vijesti
13. 1. 2021.

Dodatnih 160 milijuna kuna za Mjeru „Očuvanje radnih mjesta“ u SMŽ-u! Na javnim radovima sanacije zaposlit će se najmanje 500 ljudi!

Ministri Aladrović i Ćorić najavili su paket pomoći gospodarstvu na u potresu nastradalom području, na kojem se proširuje i Mjera „Skraćeno radno vrijeme“. HAMAG-BICRO i HBOR uvode moratorij na sve kredite, linija "covid kredita“ bit će još više fleksibilizirana, slijede natječaji za popravku radionica i postrojenja & za povećanje proizvodnih kapaciteta i digitalizaciju - u vrijednosti 1.5 milijardi kn. HBOR će predstaviti i Program za obnovu poduzetničke infrastrukture. „Učinit ćemo sve da se proizvodnja održi, a potom i unaprijedi“.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja organiziralo je u Strukovnoj školi Sisak sastanak o revitalizaciji gospodarskih aktivnosti na području pogođenom nedavnim potresom, na kojem su, uz ministre Tomislava Ćorića i Josipa Aladrovića, sudjelovali i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, predstavnici HAMAG BICRO-a, HBOR-a, HGK, HUP-a, HOK-a te tvrtki s prostora SMŽ-a.

„Pokrivanje“ 4.000 kn neto plaće po radniku

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je da je za očuvanje radnih mjesta u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji osigurano 160 milijuna kuna te je najavio program Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) kojim će na javnim radovima sanacije biti angažirano 500-tinjak ljudi:

- Mjere za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 4.000 kuna neto plaće po radniku proširene su na potresom pogođena područja, i to bez kriterija pada prihoda, a mogu se koristiti već od 1. siječnja. Na taj smo način osigurali 160 milijuna kuna za sve poduzetnike s ovog područja koji su imali materijalne štete od potresa i kojima je ugroženo poslovanje.

Javni radovi na sanaciji infrastrukture

Također, Mjera „Skraćeno radno vrijeme“ proširena je sa 70 na 90 posto neefikasnog radnog vremena:

- Siguran sam da će to iskoristiti dio onih poduzetnika koji će se duže vremena boriti sa štetama nastalima potresom. Na sastanku smo dodatno predstavili i mogućnosti korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja, a prezentirali smo i HZZ-ov program zapošljavanja 500 ljudi na javnim radovima, prije svega na sanaciji infrastrukture. U suradnji sa županom i (grado)načelnicima, počet će se provoditi od 1. veljače.

Moratorij na kredite, novi programi

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je pak da su obavijestili poduzetnike da će im HAMAG-BICRO i HBOR omogućiti moratorij na sve kredite koje su kod njih uzeli:

- Također, HBOR će uskoro predstaviti program za obnovu poduzetničke infrastrukture, što je vrlo važno iz perspektive nastavka proizvodnje i gospodarske aktivnosti. Linija "covid kredita“ HAMAG-BICRO-a bit će dodatno fleksibilizirana, u smislu da će se kriterij pada prihoda za područja s nižim indeksom razvijenosti spustiti sa 60 na 20 posto.

1.5 milijardi kuna za opremanje & digitalizaciju

Najavio je i da će njegovo ministarstvo u slijedećim mjesecima otvoriti natječaj, vrijedan 1.5 milijardi kuna, namijenjen prije svega povećanju proizvodnih kapaciteta, opremanju i digitalizaciji procesa, a koji će se odnositi na cijelu RH:

- No područja s nižim indeksom razvijenosti bit će posebno sagledana te će poduzetnici iz Sisačko-moslavačka županije, kao i nekoliko drugih županija, na tom natječaju imati prednost. U iduća dva tjedna interventno ćemo pak otvoriti natječaj za opremanje postrojenja, u vrijednosti 10 milijuna kuna, namijenjen prije svega popravku radionica i strojeva nekoliko stotina obrtnika na područjima pogođenima potresom.

Ostanak stanovništva - održanje proizvodnje

Postignuta je suglasnost da treba učiniti sve, kroz osiguranje privremenog i potom izgradnju stalnog smještaja, da stanovnici ostanu na područjima pogođenima potresom te da se proizvodnja održi, a kasnije i unaprijedi. Držim da ćemo upravo ovim natječajima to i učiniti - zaključio je Ćorić.

A A A