Vijesti
27. 1. 2021.

Najveće zlo u povijesti čovječanstva obvezuje nas da gradimo društvo koje se snažno suprotstavlja svakom obliku diskriminacije & isključivosti

MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA. Andrej Plenković: Oslobođenje nacističkog logora Auschwitz-Birkenau bio je kraj najmračnijeg perioda u europskoj i svjetskoj povijesti. Njegujući kulturu sjećanja i trajnog pijeteta koji dugujemo žrtvama, Vlada RH nedvosmislena je u jasnoj osudi ustaških zločina te predano radi na promicanju tolerancije u društvu i međusobnog uvažavanja. Prisjećamo se i hrabrih pojedinaca, poput 120 hrvatskih Pravednika među narodima, koji su se izlažući vlastite živote suprotstavili nepravdi i zlu kako bi spasili svog bližnjeg.

Hrvatska Vlada se i ove godine pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Strašni genocid u kojem su stradali milijuni žrtava podsjetnik su na najveće zlo koje se dogodilo u povijesti čovječanstva. Oslobođenje nacističkog logora Auschwitz-Birkenau bio je kraj najmračnijeg perioda u europskoj i svjetskoj povijesti - ističe se u priopćenju Vlade RH.

Plenković: Oslobođenjem Auschwitza u kojem je ubijeno više od milijun ljudi, završio je najmračniji dio povijesti

- Nezamislivo nasilje koje su pretrpjeli pripadnici židovskog naroda opomena je svima nama, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi, da iz dana u dan jačamo društva koja se snažno suprotstavljaju svakom obliku diskriminacije, isključivosti i netolerancije. Ključnu ulogu u tome mora imati obrazovanje naših mladih jer samo znanje i svijest o povijesnim strahotama, osobito o Holokaustu, uči buduće generacije međusobnom razumijevanju i poštovanju različitosti, drugog i drugačijeg - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

120 hrvatskih Pravednika među narodima

Na današnji se Dan s ponosom prisjećamo i hrabrih pojedinaca, poput 120 hrvatskih Pravednika među narodima, koji su se, izlažući vlastiti život, suprotstavili nepravdi i zlu kako bi spasili svog bližnjeg. To su svijetli i hrabri primjeri iz kojih moramo učiti kako bismo spriječili da ekstremizam i netrpeljivost ponovno prevladaju.

Hrvatska, kao zemlja koja njeguje univerzalne ljudske i europske vrijednosti, sve čini kako bi očuvala sjećanje na nedužne žrtve i tragediju židovskog naroda, neprekidno promičući slobodu i jednakost svih ljudi, ljudsko dostojanstvo i nacionalnu ravnopravnost, koji su nepovredive civilizacijske vrijednosti koje baštini svako suvremeno demokratsko društvo.

Jasna osuda ustaških zločina

Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta prisjećamo se i zloglasnog ustaškog logora Jasenovac, u kojemu su ubijene tisuće pripadnika židovskog i drugih naroda, kao i hrvatskih antifašista i demokrata.

Njegujući kulturu sjećanja i trajnog pijeteta koji dugujemo žrtvama, hrvatska Vlada nedvosmislena je u jasnoj osudi zločina i predano radi na promicanju tolerancije u društvu i međusobnog uvažavanja -zaključuje se u priopćenju iz Banskih dvora.

A A A