Vijesti
4. 2. 2021.

Potpora izmjeni Izbornog zakona u BiH kako bi Hrvati mogli birati svoje legitimne političke predstavnike

Gordan Grlić Radman iz Mostara: Reforma izbornog zakonodavstva preduvjet je da BiH dobije kandidacijski status za ulazak u EU. * RH će nastaviti financijski pomagati projekte Hrvata u BiH, među njima i daljnju izgradnju Hrvatskog narodnog kazališta. Naš narod treba imati svoje nacionalne kulturne ustanove! * Protivimo se razmještanju ilegalnih migranata po cijeloj BiH. Zbog duge međudržavne granice, time bi bila ugrožena i sigurnost Hrvatske.

Ministar vanjskih i europskih poslova (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Gordan Grlić Radman susreo se u Mostaru sa zamjenikom predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem te izrazio potporu izmjeni Izbornog zakona kako bi Hrvati mogli birati svoje legitimne političke predstavnike - umjesto da ih našim sunarodnjacima nameću brojniji Bošnjaci:

- To je važna reforma kako bi zemlja stekla kandidacijski status za ulazak u Europsku uniju. Hrvatska želi pomoći BiH na euroatlantskom putu te ćemo o preprekama na tom putu, među kojima je svakako i aktualni Izborni zakon, zatražiti raspravu u Bruxellesu.

Osim o izmjenama Izbornog zakona, Čović i Grlić Radman razgovarali su i o nepravilnostima na nedavno održanim lokalnim izborima u Gradu Mostaru, migrantskoj krizi, razvojnim projektima i budućoj suradnji.

Hrvatska će nastaviti pomagati projekte Hrvata u BiH

Nakon što je posjetio Sveučilišnu kliničku bolnicu te Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, naš šef diplomacije najavio je nastavak financijske potpore projektima Hrvata u BiH:

- Vlada RH će posvetiti posebnu pozornost daljnjoj financijskoj pomoći posredstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kako bismo podržali daljnju izgradnju HNK-a koje je bitno za čuvanje hrvatskog identiteta u gradu Mostaru i cijeloj državi BiH. Hrvati trebaju imati svoje nacionalne kulturne ustanove!

MIGRANTE TREBA SMJESTITI U KAMPOVE NA ULAZU U BiH

Gordan Grlić Radman prilikom posjeta Mostaru izrazio je očekivanje da će BiH uz pomoć EU-a početi smještati ilegalne migrante u kampovima na ulazu u zemlju, protiveći se njihovom razmještanju po cijeloj BiH, čime bi, zbog duge granice, bila ugrožena i sigurnost Hrvatske:

- Raspoređivanjem migranata po cijeloj državi dodatno bi se opteretilo državu BiH i njene kapacitete. Hrvatska dijeli 1.000 kilometara granice s BiH, pa bi se time ugrozila i sigurnost RH. Umjesto sadašnjih kampova, trebalo bi ih graditi na ulaznim točkama na istočnoj granici, čime bi se lakše upravljalo migracijskom krizom uz pomoć EU institucija.

Pojasnio je da je Hrvatska stajalište o promjeni smještanja migranata u BiH iznijela na zadnjem sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a.

A A A