Vijesti
2. 3. 2021.

S trajnom zahvalnošću prisjećamo se hrvatskih branitelja koji su stali u obranu Domovine & herojskim činom ispisali nacionalnu povijest!

(PHOTO) Pakrac - 30. godišnjica početka Domovinskog rata. Da se nikad ne zaboravi! Andrej Plenković: „Miješaju nam se osjećaji tuge i ponosa. Tuge zbog izgubljenih života, a ponosa jer se ujedinjeni hrvatski narod obranio od velikosrpske agresije. S najdubljim poštovanjem prema svemu što su napravili naši branitelji, danas je bitno poticati samosvijest mladih generacija, koje moraju znati kakvu smo žrtvu podnijeli u obrani od agresora, a istodobno su svjesne važnosti pomirbe za izgradnju modernog i tolerantnog društva, okrenutog budućnosti“.

Zahvaljujem i svima koji angažirano njeguju vrijednosti pravednog i pobjedničkog Domovinskog rata. Novim, cjelovitim zakonom unaprijedili smo kvalitetu života hrvatskih branitelja, njihovih obitelji i stradalnika Domovinskog rata, a procesuiranje ratnih zločina i traganje za nestalim osobama naša je trajna obveza, kao i zalog istinske pomirbe i izgradnje pravednijeg društva. Zbog toga smo i donijeli prvi jedinstveni Zakon o osobama nestalim u Domovinskog rata te poboljšali mehanizme traženja - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a u Pakracu, u govoru na obilježavanju 30. godišnjice početka Domovinskog rata (1./2. ožujka 1991.).

Obraćanje predsjednika Plenkovića donosimo u cijelosti:

Obrana & velebne pobjede

Čast mi je biti pokrovitelj 30. godišnjici početka Domovinskog rata.

Ova velika obljetnica prva je u nizu ove godine i prigoda da se prisjetimo spirale nasilja koja je dovela do ratne agresije na tada mladu hrvatsku demokraciju, kao i početaka obrane Hrvatske.

Ovo je prilika da u Pakracu, gdje je sve počelo, odamo priznanje i počast svim hrvatskim braniteljima, osobito svima onima koji su branili ovaj drevni hrvatski grad kao i okolna mjesta, i to u teškim i neravnopravnim uvjetima.

No danas je prigoda i da se prisjetimo ne samo obrane i velebnih pobjeda u Domovinskom ratu, već i svega što smo kao društvo i kao država postigli u protekla tri desetljeća.

Pobuna na poticaj režima u Beogradu

Dame i gospodo, kako bismo tadašnje događaje stavili u povijesni kontekst, važno je prisjetiti se da je, dan prije usvajanja Božićnog ustava, u Kninu 21. prosinca 1990. proglašena tzv. SAO Krajina, kao institucionalna pobuna protiv hrvatske države, na poticaj režima u Beogradu.

Potom su srpski pobunjenici 19. veljače 1991. usvojili nelegalni Ustav tzv. RSK.

Hrvatski je sabor reagirao 21. veljače i donio Rezoluciju o prihvaćanju postupka za razdruživanje od SFRJ i Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Oružana pobuna koja je uslijedila u Pakracu izravna je posljedica podrivanja ustavnog poretka, institucija države i demokratske izabrane vlasti. O tome najbolje svjedoči činjenica da su pobunjenici s policijske i općinske zgrade tada skinuli hrvatsku zastavu i postavili zastavu Republike Srbije, a na zgradu Skupštine Općine četničku zastavu.

Osim što je to bio otvoreni napad na hrvatski ustavni poredak i što je time zastrašivano lokalno hrvatsko stanovništvo, u sukob je zlonamjernom propagandom, nažalost, uvučen i veliki dio srpskog stanovništva, a ušutkani su oni koji su bili za suživot Hrvata i Srba u zajedničkoj im hrvatskoj domovini.

Nastavak je poznat: nakon što je u intervenciji Specijalne policije oslobođena policijska postaja u Pakracu, grad je u kolovozu ponovno napadnut te je nakon toga gotovo četiri godine bio dijelom okupiran, sve do Operacije Bljesak, u svibnju 1995. godine, kada je potpuno oslobođen. A to je bio uvod u pobjedničku Operaciju Oluja, kojom je rat završen, a mir napokon uspostavljen.

Pod vodstvom dr. Franje Tuđmana

Dragi hrvatski branitelji, prije trideset godina, ovdje u Pakracu, pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, stali ste u obranu institucija hrvatske države, ustavnog poretka i ugroženog stanovništva.

Danas znamo da ste tim hrabrim činom ispisali povijest. Neustrašivo ste se usprotivili oružanoj pobuni, vojnoj agresiji i teritorijalnim pretenzijama kojima nije bilo mjesta u Europi na kraju 20. stoljeća, pogotovo ne nakon pada Berlinskog zida.

I zato smo danas okupljeni ovdje da se prisjetimo tih dana s pomiješanim osjećajima tuge i ponosa.

Tuge jer je tada započeo Domovinski rat, u kojem je Hrvatska izgubila premnoge ljudske živote, u kojem su unesrećene premnoge hrvatske obitelji, i u kojem smo zbog goleme materijalne štete izgubili godine razvoja. Ponosa jer se hrvatski narod, iako suočen s neravnopravnom borbom, ujedinio i smogao snage da se obrani od velikosrpske agresije, ali i da, nakon pobjede, izgradi mir i pruži ruku pomirenja.

Povijesna istina o pravednosti Domovinskog rata

Zato danas, u ime hrvatske Vlade izražavam trajnu zahvalnost svim hrvatskim braniteljima i svima onima koji su dali svoj život za slobodnu Hrvatsku. Zahvaljujem i svima onima koji angažirano njeguju vrijednosti Domovinskog rata, a osobito udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Zahvaljujem i Ministarstvu obrane, Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu hrvatskih branitelja i Ministarstvu kulture i medija koji ulažu velike napore kako bi učinili dostupnom povijesnu građu o Domovinskom ratu, što je važno radi povijesne istine. Želim pozdraviti i projekt posjeta Pakracu učenika osnovnih škola, koji je dio projekta Ministarstva hrvatskih branitelja, kojim se nove generacije upoznaju s najvažnijim događajima Domovinskog rata.

Time potičemo razvoj samosvjesnih mladih generacija, koje znaju što je bio Domovinski rat, a istodobno su svjesne važnosti pomirbe za izgradnju optimističnog i modernog hrvatskog društva.

Procesuiranje ratnih zločina zalog istinske pomirbe

Naša je dužnost da danas Hrvatsku izgrađujemo kao domovinu svih njezinih građana, okrenutu budućnosti.

Istodobno, vodimo računa o unaprjeđenju kvalitete života hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata. Radi njihove bolje zaštite donijeli smo novi Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Njime se osigurava učinkovitija skrb o hrvatskim braniteljima.

Donijeli smo i prvi jedinstveni Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu te unaprijedili mehanizme traženja nestalih.

Traganje za nestalim osobama i procesuiranje ratnih zločina naša je trajna obveza i zalog je istinske pomirbe te izgradnje pravednijeg društva.

Veteranski centri, zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje

Financiramo izgradnju veteranskih centara i pružamo podršku braniteljskim udrugama i zadrugama, a uspostavili smo i Dom veterana u Lipiku. Potičemo zapošljavanje i samozapošljavanje hrvatskih branitelja radi njihova uključivanja na tržište rada. Za pomoć u rješavanju stambenih pitanja, nastavljamo s programima stambenog zbrinjavanja.

U okviru Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, 2000 hrvatskih branitelja je pregledano u suradnji s Općom županijskom bolnicom Požega i Općom županijskom bolnicom Pakrac i bolnicom hrvatskih veterana, za što je osigurano 1.2 milijuna kuna.

Uza sve to, u sklopu naših nastojanja za ravnomjernim razvojem Hrvatske, kroz brojne projekte i kroz Projekt Slavonija, poduzimamo napore da se ovaj kraj gospodarski i demografski revitalizira na ponos svih koji su ga obranili.

Brojna postignuća Hrvatske u proteklih 30 godina 

Dame i gospodo, među bezbrojnim hrvatskim žrtvama velikosrpske agresije, danas je ovdje prilika da se prisjetimo i hrvatskog mirotvorca i mučenika iz Pakraca, dr. Ivana Šretera, koji je otet, zlostavljan i nestao, unatoč svojim hrabrim pomirljivim porukama.

U proteklih trideset godina, Hrvatska je prošla dug put, ali i ostvarila brojna postignuća u relativno kratkom periodu u povijesti jedne države. Izgradili smo demokratske institucije, respektabilnu Hrvatsku vojsku i policiju, ostvarili smo međunarodno priznanje, obranili se, oslobodili okupirana područja, pobijedili u nametnutom ratu i obnovili ratom porušena područja.

Afirmirali smo se kao prepoznata turistička destinacija i sportska i kulturna nacija, sa sve inovativnijim tvrtkama, pristupili smo NATO-u, postali članica Europske unije, kojom smo prvi put prošle godine i predsjedali.

Danas spajamo Hrvatsku Pelješkim mostom, a cilj nam je uskoro pristupiti Schengenu i eurozoni. Uz jačanje našeg međunarodnog položaja, sve to usmjereno je na podizanje kvalitete života hrvatskih ljudi, konkurentnost gospodarstva i održiv razvoj svih krajeva.

Nacionalno jedinstvo pred najvećim izazovima od Domovinskog rata

S velikim poštovanjem za doprinos hrvatskih branitelja koji su ostvarili demokratsku Hrvatsku koja će biti domovina svih njenih građana, tako je i danas naša dužnost da u miru izgrađujemo tolerantno društvo u kojemu su svi, neovisno o svom podrijetlu, vjeri ili političkom uvjerenju, ravnopravni građani zajedničke nam hrvatske domovine.

Samo tako učvršćivat ćemo nacionalno jedinstvo, koje nam je itekako potrebno u suočavanju s najvećim izazovima od Domovinskog rata - pandemijom i posljedicama dvaju razornih potresa.

U tome nam je danas najvrijednije iskustvo koje smo zajedno kao država, nacija i društvo stekli u proteklih 30 godina.

Neka je vječna slava i hvala svima koji su nam svojom žrtvom omogućili da danas kao slobodni ljudi gradimo bolju Hrvatsku, da nam bude svima na ponos!

A A A