Vijesti
7. 3. 2021.

Besplatni dječji vrtići, pokrivanje kamata na kredite za obnovu & zadržavanje svih dosadašnjih socijalnih prava!

Davor Filipović: Ostat će i besplatni udžbenici, i sve potpore umirovljenicima, i mjera roditelj-odgojitelj… To nije obećanje, to je realnost. Jer sredstva su tu, Zagreb ih ima, treba ih samo preraspodijeliti - uz bolje povlačenje EU novca i uštede na projektima na kojima su se, nažalost, probijali troškovi. Žičara je, primjerice, ispala 400 milijuna kuna skuplja od planiranog, dok bi sve obitelji - izračunali smo - dobile besplatni vrtić za manje od 100 milijuna! * Tomašević? Pozivam ga na sučeljavanje kada god hoće, pa neka sugrađani vide tko ima viziju razvoja Zagreba i tko je spreman riješiti izazove 21. stoljeća.

Sveučilišni profesor ekonomskih znanosti Davor Filipović, naš kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, predstavio je ispred Gradskog poglavarstva novi model upravljanja Zagrebom.

Donosimo njegove ključne poruke:

Odgovorno vođenje gradskih financija

Novi model upravljanja gradom temelji se na odgovornom vođenju gradskih financija. Trošit će se samo onoliko koliko se uprihodi, što zadnjih godina nipošto nije bio slučaj. Podsjećam da je akumulirani manjak u Gradu Zagrebu na kraju 2019. - a sada je nedvojbeno daleko veći - iznosio više od 1.3 milijarde kuna.

Nakon pobjede na izborima preispitat ćemo stoga svaku stavku materijalnih rashoda, ali i refinancirati gradske kredite te smanjiti broj gradskih ureda.

Transparentnost - uvid u svaku potrošenu kunu

Razinu transparentnosti podići ćemo na najvišu moguću razinu. Građanima ćemo omogućiti da u realnom vremenu, putem interneta, imaju uvid u svaku kunu koja se troši. Na svim gradilištima stajat će natpisi na kojima će se vidjeti što se i tko radi, po kojoj cijeni, koji je rok.

Svi gradski pročelnici i direktori gradskih poduzeća morat će objavljivati imovinske kartice, a uvest će se, kao u Pragu, međunarodni antikorupcijski standard ISO 37001.

Oporbu ćemo uključiti u nadzor javnih natječaja

Važno je istaknuti da ćemo predstavnike oporbe, pa tako i kolege Tomislava Tomaševića i Joška Klisovića, uključiti u izravni nadzor javnih natječaja, pa se više nikada neće moći dogoditi da projekti poput sljemenske žičare s 300 milijuna kuna „skoče“ na 750 milijuna.

I oporbeni Tomašević & Klisović bit će članovi povjerenstava za javne natječaje u Zagrebu!

Proširivanje socijalnih prava

Novim, odgovornim modelom upravljanja Zagrebom osigurat ćemo sredstva da sve obitelji imaju besplatni dječji vrtić!

Također, svim našim sugrađanima koje je pogodio potres Grad Zagreb će preuzeti plaćanje kamata na bankarske kredite za obnovu, a pritom ćemo zadržati sva dosadašnja socijalna prava - od besplatnih udžbenika, preko mjere roditelj-odgojitelj, do potpora umirovljenicima.

Realnost, a ne obećanje!

Ne, to nije obećanje, to je realnost, jer sredstva su tu, treba ih samo preraspodijeliti - uz bolje povlačenje europskog novca i uštede na projektima na kojima su se, nažalost, probijali troškovi.

Sljemenska žičara, kako sam već naveo, ispala je 400 milijuna kuna skuplja od prvotnog plana, dok bi sve zagrebačke obitelji - izračunali smo - dobile besplatni vrtić za manje od 100 milijuna!

Neka Škoro predoči zaradu od Adventa & parkinga!

Miroslav Škoro? Pa on nema blage veze koliko bi uopće stajali besplatni vrtići ili pokrivanje kamata za obnovu. Podjednako tako, Zagrepčani ne znaju koliko je zaradio od svojih adventskih kućica i najskupljih parkinga u našem gradu. Neka to prvo predoči, pa ćemo onda moći razgovarati o gradskim financijama.

O „hrabrom“ biznismenu Škori & revolucionarnom aktivistu Tomaševiću

Uostalom, Škoro je „najhrabriji“ političar na hrvatskoj političkoj sceni - odlučio se kandidirati tek nakon što se osobno uvjerio da je pokojni gradonačelnik pokopan. U ovu se političku utakmicu vraća kao refren u pjesmama kako bi doživio još jedan izborni poraz.

Poziv Tomaševiću na sučeljavanje

A Tomislav Tomašević? Pozivam ga na sučeljavanje kada god hoće, pa neka sugrađani vide tko - osim aktivizma, prosvjeda i razvijanja transparenata - ima i viziju razvoja Zagreba. Neka vide tko je spreman riješiti izazove 21. stoljeća.

Prljava protivnička kampanja

Prljava kampanja odavno je počela. Fabricirana je lažna naslovnica s mojom lažnom izjavom u jednom dnevnom listu, potom je u drugom listu objavljena nepostojeća anketa s nepostojećim rezultatima, a nakon smrti gradonačelnika širen je maliciozni spin da HDZ „mijenja kandidata“.

Ako već sada fabriciraju lažne naslovnice, što će tek činiti kasnije! Konkurenti su očito vrlo neurozni!

FILIPOVIĆEVA VIZIJA - NAJBOLJI ODGOVOR IDEJNO JALOVOM & USPANIČENOM GRBINU

Iako je predstavljanje novog financijskog modela upravljanja Zagrebom bilo otprije dogovoreno, odmah nakon Filipovićeva jučerašnjeg posjeta naselju Markuševec, ono je poslužilo i kao najbolji mogući odgovor na današnji istup Peđe Grbina u Večernjem listu. U golemom intervjuu, nakrcanom floskulama, šef posrnulog SDP-a čak je 5 puta nasrnuo na našeg kandidata, a da pritom nije iznio nijedan konkretni prijedlog za budućnost Zagreba. Nula. Zero.

Očito je idejno jalovi SDP u panici kada ima potrebu toliko puta napasti našeg Davora. I to je najbolja potvrda da smo na dobrom putu - na pobjedničkom putu! Zabrinuli bismo se da nas hvale likovi poput Grbina.

A A A