Vijesti
9. 3. 2021.

Milanovićev „odvjetnik“ Peđa Grbin ponovno pao na ispitu iz prava!

Nakon što je već jednom pao na ispitu kao „odvjetnik“ Zorana Milanovića, podržavajući pogrešnu tezu u vezi s tajnim izvidima iz kaznenog postupka, čelnik SDP-a Peđa Grbin i danas je u svom istupu pokazao da ne razumije načelo zakonitosti, pa ni ustavnosti.

Tako je u novom pokušaju obrane predsjednika Milanovića, ovaj put oko izbora predsjednika Vrhovnog suda, šef posrnulog SDP-a Peđa Grbin kazao: „Premijer je 2017., kada je tražio od tajnice da napiše 'one famozne ostavke', a s obzirom da u Zakonu o Vladi nije predviđeno kako će se razriješiti pojedini ministar, direktno primijenio Ustav“.

Trebao bi bolje pročitati Ustav i zakone

Odvjetnik Grbin trebao bi malo bolje pročitati Ustav RH i relevantne zakone. Ključna razlika je u tome da ovlast razrješenja ministara proizlazi iz Ustava, ali sam postupak nije razrađen Zakonom o Vladi. S druge strane postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda propisan je Ustavom, ali je dodatno razrađen i Zakonom o sudovima i to na način da sam postupak čini transparentnijim, ne dirajući u ovlast predsjednika Republike da predlaže kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Da stvar bude bolja, tadašnji zastupnik SDP-a i sadašnji predstojnik ureda predsjednika RH Orsat Miljenić u raspravi je pozdravio takve zakonske izmjene.

Milanović ne poštuje pravni poredak

Sve dok Ustavni sud ne utvrdi da neki zakon nije u skladu s Ustavom, taj zakon je na snazi i pravno obvezuje sve, uključujući i Predsjednika Republike. Ne postupajući sukladno proceduri koja je propisana Zakonom o sudovima, predsjednik Republike krši Zakon, ali isto tako krši i Ustav jer ne poštuje pravni poredak Republike Hrvatske.

U slučaju razrješenja ministara, koju Peđa Grbin navodi kao istovjetnu situaciju, predsjednik Vlade jest primijenio Ustav, ali pri tome je poštovao pravni poredak Republike Hrvatske i nije kršio zakon.

A A A