Vijesti
16. 3. 2021.

Dogovor šestorice europskih premijera o stvaranju korektivnog mehanizma distribucije cjepiva

Andrej Plenković sudjelovao je video-vezom na sastanku s premijerima Austrije, Slovenije, Češke, Bugarske i Latvije (Sebastian Kurz, Janez Janša, Andrej Babiš, Bojko Borissov i Arturs Krišjanis Karinš). Zajedno su pozvali da se u Europskoj uniji uspostavi korektivni mehanizam kako bi se kompenzirao zastoj u distribuciji cjepiva, a time i u procjepljivanju, koji su doživjele pojedine države članice zbog sporije proizvodnje AstraZenece.

U sljedećih 24 sata nas šestorica premijera dodatno ćemo razgovarati s Europskom komisijom o stvaranju korektivnog mehanizma. Hrvatska je u međuvremenu od Pfizera naručila dodatne količine cjepiva - izvijestio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a tijekom boravka u Daruvaru, otkuda je (između obilaska gradilišta veteranskog centra te otvorenja novih dijelova češke osnovne škole i češkog vrtića) i sudjelovao na video sastanku.

O mehanizmu još u Bruxellesu

Napomenuo je da je o ideji korektivnog mehanizma razgovarao i prošlog tjedna na sastancima na najvišoj razini s europskim čelnicima u Bruxellesu:

- Upravo je poanta tog mehanizma da zemlje koje su trebale dobiti više doza AstraZenece sada dobiju više doza drugog cjepiva koje su naručili te da time kompenziraju manjak. Nitko na početku nije mogao znati da će nastati problemi s proizvodnim kapacitetima i distribucijom. Hrvatska je od AstraZenece naručila 2.7 milijuna doza jer je to cjepivo trebalo biti prvo i dovršeno i odobreno.

Snažna podrška našem ulasku u Schengen, gospodarskom oporavku & očuvanju slobode kretanja uoči turističke sezone!

Procjena struke je bila - dodao je Andrej Plenković - da Hrvatska ne mora naručivati pet puta više cjepiva nego što ima stanovnika, nego jedan razuman broj u odnosu na očekivana procjepljivanja.

KORISTI VEĆE OD RIZIKA

Upitan o nastavku cijepljenja AstraZenecom, Plenković je kazao da je jutros održao konzultacije s predstavnicima HALMED-a, HZJZ-a i Ministarstva zdravstva:

- Nitko od tih kolega, a stručnjaci su i liječnici, nema nikakav dokaz na temelju kojeg bi Hrvatska trebala obustaviti cijepljenje AstraZenecom. Stav struke o tom je konkretnom pitanju sljedeći: koristi od cijepljenja veće su nego bilo koji rizici koji su njima zasad poznati.

Sigurnost hrvatskih građana najvažnija je i prva briga - Hrvatska je naručila dovoljno cjepiva, tražimo da se isporuči!

Na pitanje zašto neke druge zemlje obustavljaju cijepljenje tim cjepivom, odgovorio je da se radi o njihovim procjenama te da možda imaju više slučajeva nuspojava povezanih s AstraZenecom:

- U Hrvatskoj su zabilježena samo tri takva slučaja, od kojih su samo dvije nuspojave povezane s AstraZenecom.

A A A