Vijesti
19. 3. 2021.

ZA stabilnu i europsku BiH, izmjene Izbornog zakona & stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je na konferenciji „Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u BiH“, održanoj u online formatu u Neumu. Poručio je da je BiH bila i ostala prijatelj i susjed Hrvatske, a da su veze između dviju zemalja neraskidive. „RH će nastaviti podupirati europski put BiH, sa željom da taj proces dovede do trajne stabilnosti i uređenja odnosa u kojima će svima biti zajamčena jednaka prava“.

S obzirom da su Hrvati u BiH jedan od konstitutivnih naroda, postoji logični interes Republike Hrvatske za stanje i odnose u toj zemlji, sa željom da se koliko god je to moguće pomogne njezinu napretku i očuvanju stabilnost. Europski put BiH najbolji je način za preobrazbu - kazao je Andrej Plenković u obraćanju na konferenciji.

Hrvati moraju biti ravnopravno zastupljeni

Sve odluke koje su za to bitne ipak treba donijeti unutar BiH i kroz dogovor ljudi koji u njoj žive, ali Hrvati u svemu tome - nastavio je Plenković - moraju biti ravnopravno zastupljeni:

- Hrvatska je još 2016. pružila pomoć BiH pri podnošenju zahtjeva za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU-u. Takvu vrstu pomoći Hrvatska planira nastaviti te istodobno snažno poticati proces proširenja Unije na jugoistočnu Europu.

Nada se da će BiH, uz potporu Hrvatske, sustići druge zemlje regije koje su na putu europskih integracija do sada ostvarile veći napredak.

Nema alternative članstvu u EU-u i NATO-u

Neumsku konferenciju organiziralo je Sveučilište u Mostaru uz potporu Rektorskog zbora Hrvatske, a predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, jedan od uvodničara, podsjetio je da je ovo već 4. skup takve vrste, na kojem se uz pomoć akademske zajednice pokušavaju ponuditi odgovori na brojna otvorena pitanja u BiH.

Cilj je iskoristiti potencijal koji nudi proces nužne preobrazbe BiH, a pritom temeljem iskustva drugih izbjeći greške koje su oni počinili - rekao je:

- U slučaju BiH nema alternative članstvu u EU-u i NATO-u, no taj put treba ostvariti uvažavajući specifičnosti BiH i prava Hrvata kao konstitutivnog naroda.

NOVI IZBORNI ZAKON - PREDUVJET EU PUTA

Na neumskoj konferenciji sudjelovao je i ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman.

Opisujući način kako bi se mogao omogućiti nastavak europskog puta BiH, naglasio je da je ključ u što skorijoj reformi Izbornog zakona i osiguravanju legitimnosti izabranih predstavnika u BIH i otklanjanju diskriminacija u izbornom procesu, u skladu s europskim vrijednostima:

- Novi Izborni zakon treba usvojiti bez daljnjih odgoda, najkasnije u sljedećih šest mjeseci, puno prije općih izbora 2022. godine.

Neum, 18. ožujka 2021. - Ministar Grlić Radman na konferenciji “Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u BiH”

A A A