Vijesti
8. 4. 2021.

Apeliram na osobnu odgovornost svih građana, jer to je najsnažnije oružje u borbi protiv pandemije!

(VIDEO) Andrej Plenković na 52. sjednici Vlade RH: Nismo uvodili ni policijski sat ni klasični lockdown, život u Hrvatskoj normalniji je nego u drugim državama. Donosimo primjerene zdravstveno-zaštitne mjera. Ali, svi bismo morali uvažiti alarmantnu činjenicu da će na 45 zaraženih preminuti jedan naš sugrađanin. Zato ponovno apeliram na sve da budemo odgovorni, da poštujemo mjere na snazi. Distanca, provjetravanje, maske...

„Što se tiče AstraZenece, stav struke je jasan: nastavljamo s korištenjem tog cjepiva. Njime smo se cijepili i ja i predsjednik Hrvatskog sabora i ministri. I nemamo nikakvih poteškoća. Većina zemalja ga koristi bez ograničenja - jer cijepljenje spašava živote. Do ljeta nam ukupno stiže 2.5 milijuna doza svih proizvođača, s čim će se moći procijepiti 55 posto odraslog stanovništva“ - također je istaknuo predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

No krenimo redom, prema aktualnim temama na koje se Andrej Plenković osvrnuo otvarajući sjednicu Vlade RH.

Na 45 zaraženih jedna osoba premine

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, predsjednik Plenković ponovno je pozvao na oprez i apelirao na osobnu odgovornost svih građana, koja je najsnažnije oružje u borbi protiv epidemije. Kazao je da danas bilježimo oko 800 slučajeva zaraze više nego prije tjedan dana, što je vjerojatno posljedica druženja tijekom uskršnjih blagdana:

- Hrvatska se vodi politikom primjerenih i pažljivo kalibriranih zdravstveno-zaštitnih mjera koje su nam omogućile, u odnosu na mnoge druge zemlje, ipak normalniji način života, obrazovanja, rada, poslovanja, gospodarstva i kretanja. Ali, kako bismo mogli nastaviti s takvim životom, svi bismo morali uvažiti alarmantnu činjenicu da će na 45 zaraženih, kaže statistika, nažalost preminuti jedan naš sugrađanin.

Distanca, maske, provjetravanje…

Stoga je još jednom podsjetio na onaj minimum koji svatko može poduzeti kako bi se zaraza širila što manje. Zaraza se, naime, širi fizičkim kontaktom, kapljičnim prijenosom i aerosolom, pa su osnovne mjere njenog suzbijanja distanca, nošenje maski i provjetravanje prostorija:

- Nema te mjere koju Stožer može donijeti, a da je snažnija od osobne odgovornosti!

Protuepidemijske mjere trebale bi suzbiti širenje zaraze uoči turističke sezone - Ključ je u osobnoj odgovornosti svih nas!

Koristi od AstraZenece veće nego rizici

Što se tiče cijepljenja AstraZenecom, podsjetio je da je Europska agencija za lijekove jučer vrlo jasno poručila da su koristi od tog cjepiva veće nego rizici nuspojava. Prije dva tjedna su se on osobno, ministar zdravstva i predsjednik Hrvatskog sabora cijepili tim cjepivom:

- I nemamo nikakvih poteškoća. I ovo cjepivo je pouzdano te se i s njim treba nastaviti cijepiti.

Plenković, Jandroković & Beroš cijepili se AstraZenecom. Snažna poruka povjerenja u medicinu & znanost!

Do ljeta ukupno 2.5 milijuna doza

Naveo je i da je Vlada osigurala i dodatnih 747.000 doza Pfizerova cjepiva, koje će doći tijekom travnja, svibnja i lipnja:

- Ukupno ćemo do 30. lipnja imati minimalno 2.5 milijuna doza, što je, nažalost, manje od planiranog uslijed sporosti isporuke cjepiva AstraZenece, no još uvijek s tim možemo cijepiti više od 50 posto odrasle populacije.

Andrej Plenković: Osigurali smo dodatnih 747.000 doza Pfizer-BioNTech cjepiva do kraja lipnja za hrvatske građane!

Nadzor će utvrditi odgovornost konkretnih osoba

Osvrnuo se potom i na dva nemila događaja iz područja socijalne skrbi:

- Tragična smrt djevojčica iz Nove Gradiške zgrozila je hrvatsku javnost. Još jednom izražavamo žaljenje i osuđujemo ovakav slijed događaja.

Podsjetio je da je ravnatelj pripadnog Centra za socijalnu skrb smijenjen te da su u tijeku nadzori koji će utvrditi je li u tom slučaju došlo do profesionalnih pogrešaka te identificirati odgovornost konkretnih osoba.

Što se pak tiče jutrošnjeg incidenta u Ivanić-Gradu, naglasio je da je upravo zahvaljujući činjenici da je Vlada u prošlom mandatu ustrojila tehničko-fizičku zaštitu u centrima za socijalnu skrb spriječen napad na socijalne radnike. „Policija je promptno reagirala i privela napadača“.

Neka se vidjelo kakva je oporba!

Komentirao je i aktualno prijepodne, kojim je jučer započela nova sjednica Hrvatskog sabora.

AKTUALAC (1): Spriječili smo SDP-ov crni scenarij o 400.000 otkaza. Zato Restart i ima 41 zastupnika, a mi - 66!

Ocijenio je da su članovi Vlade vrlo argumentirano predstavili svoja postignuća i aktivnosti:

- Za one koji su pratili raspravu to je korisno kako bi se vidjelo tko zastupa koje pozicije, ali isto tako i kakvu kulturu komunikacije, koja je također bitna za ukupno političko ozračje u društvu.

AKTUALAC (2): SDP-ovci se sveli na kurire & vodonoše! A Tomašević iskazuje neznanje, strah & nemoć!

Milijarda za nove vrtiće - konkretna demografska mjera

Na kraju je predsjednik Vlade RH i HDZ-a naveo da je jučer u Mariji Bistrici otvorio novi dječji vrtić, financiran kroz Program ruralnoga razvoja EU-a, napomenuvši da se na taj način izgradilo ili se gradi 200 dječjih vrtića diljem Hrvatske:

- Ukupna investicija vrijedna više od milijardu kuna konkretna je demografska mjera koja kreira sasvim nove okolnosti u mjestima i općinama poput Marije Bistrice.

A A A