Vijesti
12. 4. 2021.

(VIDEO) COVID dodatak - 600 milijuna kuna za 850.000 umirovljenika!

Andrej Plenković nakon sastanka s predstavnicima umirovljenika u Banskim dvorima: S obzirom na to da su umirovljenici jedna od najranjivijih skupina u našem društvu i da su dodatno pogođeni epidemijom, donijeli smo odluku o jednokratnim isplatama koje neće biti oporezive i koje ne mogu biti predmet ovrhe. A neće se ni uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja. Dodatak će našim starijim sugrađanima biti isplaćen krajem travnja ili početkom svibnja.

Nakon sastanka, predsjednik Vlade RH i HDZ-a izvijestio je da su proteklih tjedana s predstavnicima umirovljenika vođeni razgovori o tome kako pomoći jednoj od najranjivijih skupina u hrvatskom društvu.

Povećali mirovine za 13.5 posto

Andrej Plenković je podsjetio da umirovljenika u Hrvatskoj ima milijun i 240 tisuća, a prosječna mirovina iznosi 2.880 kuna.

- Kroz reformu mirovinskog sustava dosad smo prosječno povećali mirovine za 13.5 posto. Kad tome pridodamo da smo u zakonima koje smo usvojili vodili računa o sugrađanima s najnižim mirovinama, povećali smo im mirovinu za još 3.13 posto.

Naglasio je da su umirovljenici u zadnjih godinu dana dodatno pogođeni epidemijom Covida-19 te najavio da će Vlada u srijedu donijeti odluku kojom će se umirovljenicima isplatiti jednokratno novčano primanje radi ublažavanja posljedica uzrokovanih koronavirusom.

Od 400 do 1.200 kuna

Riječ je o nekoliko kategorija umirovljenika. Onima kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja do 1.500 kuna isplatit će se jednokratni dodatak u iznosu od 1.200 kuna:

- Onima kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja između 1.500 i 2.000 kuna isplatit će se jednokratno novčano primanje od 900 kuna. Za korisnike kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja od 2.000 do 3.000 kuna, iznos jednokratnog novčanog primanja iznosit će 600 kuna, a onima s mirovinom od 3.000 do 4.000 kuna isplatit će se 400 kuna.

Ovo je potez odgovorne Vlade. Temeljno načelo društvene solidarnosti trebamo i u ovim okolnostima pokazati prema najranjivijima - dodao je predsjednik Plenković.

Nije oporezivo i ne smije biti predmet ovrhe

Naglasio je da to jednokratno novčano primanje nije oporezivo i ne smije biti predmet ovrhe, a neće se uračunavati ni u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Kazao je da će prema procjenama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i resornog ministarstva ova odluka obuhvatiti oko 850.000 umirovljenika, a ukupno će biti isplaćeno oko 600 milijuna kuna:

- Odlukom su obuhvaćeni i korisnici tzv. razmjerne mirovine, odnosno oni umirovljenici kojima je mirovina priznata zbrajanjem hrvatskog i inozemnog staža.

Izvrsni dijalog s umirovljenicima

Zahvalio je Sindikatu umirovljenika Hrvatske, Matici umirovljenika Hrvatske i Hrvatskoj stranci umirovljenika na odličnom dijalogu i sadržajnim razgovorima:

- U ovim proračunskim okolnostima napravili smo ono što maksimalno možemo. Nadamo se da će ovaj dodatak pomoći našim umirovljenicima. Isplata jednokratnog novčanog primanja očekuje se krajem travnja ili početkom svibnja.

Covid dodatak - značajna pomoć za umirovljenike

Predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović zahvalila je resornom ministarstvu jer su zajedničkim snagama došli do pomoći umirovljenicima u uvjetima pandemije:

- Treba pohvaliti Ministarstvo rada jer su socijalno osjetljivo prihvatili sve naše sugestije. Ovo je najveće jednokratno davanje nakon isplate duga umirovljenicima. Želimo zahvaliti premijeru na pouzdanosti.

Predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna naglasila je da je napravljen veliki iskorak:

- Nakon božićnica događa se još nešto što je jako dobro, a to je povrat domova umirovljenika na razinu županija. To jako puno znači jer će naše ustanove moći povlačiti sredstva iz europskih fondova i na taj će se način povećati kvaliteta života umirovljenika.

Premijer obećao - premijer ispunio!

Zahvalila je premijeru Plenkoviću i ministru Josipu Aladroviću na suradnji:

- Ovaj cenzus do 4.000 kuna je solidan, dosta će pomoći umirovljenicima. Zvali su nas umirovljenici cijelo vrijeme i uvijek smo govorili: Premijer je obećao - i svoje će obećanje i ispuniti!

Veselko Gabričević je kazao da je, nakon što je preuzeo HSU, pokrenuo pitanje Covid dodatka, naglasivši da nije bilo gluhih telefona te je vrlo brzo naišao na odaziv premijera i ministra Aladrovića:

- Ova sredstva nisu dostatna kako bi se umirovljenici pokrpali u potpunosti, ali će mnogima puno značiti. Vlada je uložila napor da dođe do ovih sredstava koja nije računala planirajući proračun.

KORISNICIMA RAZMJERNE MIROVINE ISPLATA U SRPNJU

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović dodatno je pojasnio jednokratno novčano primanje za korisnike tzv. razmjerne mirovine, tj. one umirovljenike koji su ostvarivali mirovinska prava i u drugim zemljama:

- Tu gledamo kumulativ, pa će za njih, zbog prikupljanja podataka i dokumentacije, dodatak biti isplaćen u srpnju. No ponavljamo, početak isplate za sve ostale očekuje se 30. travnja. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavit će detaljnije informacije.

A A A