Vijesti
12. 4. 2021.

Zajednička sjednica Predsjedništva Mladeži HDZ-a i Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini

Ivan Vidiš: Hrvati u Srbiji još nemaju svoje političke predstavnike kako je predviđeno međudržavnim sporazumom. Uvođenje „bunjevačkog jezika“ u Subotici pokušaj je njihovog identitetskog rastakanja. Gordan Grlić Radman: Bunjevački govor nije jezik, već novoštokavski ikavski dijalekt hrvatskog jezika. Inicijative koje štete položaju Hrvata ne pridonose ni jačanju bilateralnih odnosa ni EU perspektivi Srbije. Zvonko Milas: „Subotička inicijativa“ povezana je s nadolazećim popisom stanovništva. Nakon prijetnji s kojima su se suočavali, dio naših sunarodnjaka razmislit će hoće li se izjasniti kao Hrvati.

Na inicijativu predsjednika Mladeži HDZ-a Ivana Vidiša putem video linka održana je zajednička sjednica Predsjedništva MHDZ-a i Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), koju predvodi Marin Piuković. Sjednici su se pridružili i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas te predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Povod sastanka? Neprihvatljiva politička inicijativa kojoj svjedočimo u Subotici, čija je Gradska skupština usvojila prijedlog uvođenja bunjevačkog jezika kao službenog.

Inicijativom o uvođenju „bunjevačkog jezika“ u službenu uporabu u Subotici krši se međudržavni sporazum o pravima hrvatske manjine u Srbiji

Napadi & prijetnje na hrvatsku manjinu

Ivan Vidiš je poručio da Mladež HDZ-a u potpunosti stoji na raspolaganju svojim prijateljima iz Vojvodine, uz snažnu poruku potpore svim tamošnjim Hrvatima:

- Hrvati u Republici Srbiji još nemaju na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini svoje političke predstavnike kako je to predviđeno međudržavnim sporazumom. Suočavaju se s pokušajima identitetskog rastakanja, koje se očituje i u nedavnom uvođenju „bunjevačkog jezika“. Hrvatska zajednica je mala, ali žilava. Preživjela je niz napada i progona, pa ni nedavne prijetnje neće pokolebati nove generacije Hrvatica i Hrvata koji će sigurno očuvati svoj identitet unatoč svima koji ne shvaćaju da su manjine i raznolikost bogatstvo svake države.

Snažna podrška Vlade RH

Iz Bruxellesa se javio šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman te pružio snažnu podršku hrvatskom narodu u Vojvodini. Elaborirao je i prosvjednu notu koju je nedavno uputio srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova preko hrvatskog veleposlanika:

- Bunjevački govor nije jezik, već novoštokavski ikavski dijalekt hrvatskog jezika. Pokretanje ovakvih inicijativa koje štete položaju hrvatskog naroda u Vojvodini ne pridonosi jačanju bilateralnih odnosa, kao ni europskoj perspektivi ovog prostora. Hrvati u Vojvodini imat će snažnu podršku naše Vlade, predvođene Andrejom Plenkovićem, za čijeg se mandata fokus dodatno osnažio na pitanje položaja hrvatskih nacionalnih manjina.

Srbija mora rješavati problem nestalih iz Domovinskog rata i hrvatskoj manjini osigurati zajamčenu zastupljenost u predstavničkim tijelima!

Zaštita prava i identiteta Hrvata

Zvonko Milas je napomenuo da se „subotička inicijativa“ može dovesti u svezu s nadolazećim popisom stanovništva u Srbiji:

- Nakon prijetnji s kojima su se suočavali, zasigurno će dio naših sunarodnjaka, nažalost, razmisliti hoće li se izjasniti kao Hrvati. Zaštita prava i identiteta Hrvata u Vojvodini, ali i u drugim zemljama, uz osnaživanje i brojnih projekata obrazovnog, razvojnog i kulturnog karaktera, bit će u fokusu Središnjeg ureda i Vlade i u nastavku rada.

Očekujemo reakciju Europske komisije

Na sastanku je predstavljena i inicijativa eurozastupnika Karla Resslera. Nakon niza zastrašivanja hrvatske zajednice u Vojvodini, naime, Ressler je zatražio reakciju Europske komisije uslijed novog narušavanja prava hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini.

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, predsjednik Mladeži DSHV-a Marin Piuković i međunarodni tajnik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Darko Baštovanović predstavili su situaciju u kojoj se nalaze Hrvati u toj zemlji, a osobito mladi, kojima je ključni cilj veća kvaliteta života, njegovanje kulturnog identiteta i jezika te sigurnost u Vojvodini i cijeloj Srbiji.

A A A