Vijesti
19. 4. 2021.

Stručni tim Vlade RH već je izradio nacrt Programa revitalizacije Sisačko-moslavačke županije

Andrej Plenković na Stožeru civilne zaštite u Topuskom: Osim o otklanjanju posljedica potresa,  razgovarali smo o ulaganjima kako bi Topusko postalo „pametni termalni grad“ i preraslo u međunarodnu destinaciju lječilišnog turizma. I izgradnja brze ceste Popovača-Ogulin pridonijet će gospodarskoj i demografskoj revitalizaciji ove županije. Dosad smo za pokrivanje plaća više od 15.000 radnika u privatnom sektoru u SMŽ-u iz državnog proračuna izdvojili oko 200 milijuna kuna.

Reformom financiranja područne i lokalne samouprave omogućili smo SMŽ-u te gradovima i općinama na njegovom području 150 milijuna kuna prihoda više nego dosad za realizaciju razvojno-socijalnih projekata - također je naglasio predsjednik Vlade RH i HDZ-a u Topuskom, nakon sastanka Stožera civilne zaštite u dijelu koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Podupro je i projekt obnove mjesnih Termi, tj. pametnog termalnog grada, kojim će Topusko postati jedan od centara zdravstvenog turizma u Hrvatskoj. „Sve pretpostavke za to ima“.

Dvije milijarde kuna europskih projekata

Naveo je da je u mandatima njegove Vlade do sada za SMŽ ugovoreno dvije milijarde kuna europskih projekata, što je osobito važno u ovoj županiji koja je „bremenita problemima i gospodarske tranzicije i socijalističkog naslijeđa, ali i posljedica velikosrpske agresije, a sada i potresa".

Stručni tim Vlade RH već je izradio nacrt Programa revitalizacije SMŽ-a - otkrio je predsjednik Plenković:

- Naš cjeloviti pristup omogućit će i demografsku revitalizaciju i gospodarski razvoj, socijalnu uključenost i bolju infrastrukturnu povezanost županije. Stoga smo danas razgovarali i o projektu brze ceste između Popovače i Ogulina, koja bi bolje povezala Slavoniju s Likom i Karlovačkom županijom.

Od 1. svibnja obnova nekonstrukcijskih elemenata

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved izvijestio je o aktivnostima „Stožera za obnovu“ te zahvalio načelniku Općine Topusko Ivici Kuzmiću i ravnatelju Termi Domagoju Mosleru na skrbi za oko 170 osoba koje su nakon potresa ovdje privremeno smještene.

Naveo je da je dosad u SMŽ-u prikupljeno više od 4.000 zahtjeva za brzom obnovom oštećenih objekata te da se od 1. svibnja počinje s obnovom nekonstrukcijskih elementa (dimnjaci, zabatni zidovi, krovišta) kako bi se u ljetnom razdoblju stvorili preduvjeti za vraćanje gotovo 20.000 obitelji u njihove domove:

- Do sada je uklonjeno više od 30 objekta koji su oštećeni do te mjere da prijete sigurnosti ljudima. Od ovog tjedna počinje se s još intenzivnijim uklanjanjem takvih objekata, u Jasenovcu, Majuru, Hrvatskoj Kostajnici, Sisku, Petrinji, Glini...

Topusko - pametni termalni grad

Kuzmić je pak poručio da je danas najsretniji načelnik u Hrvatskoj jer se, poslije 200 godina, može reći da započinje povratak Topuskog na poziciju bisera kontinentalnog turizma:

- Projekt "Topusko - pametni termalni grad", vrijedan ukupno 600 milijuna kuna, predviđa obnovu postojećih kapaciteta i izgradnju objekata prilagođenih lječilištu.

A A A