Vijesti
23. 4. 2021.

Gordan Grlić Radman: Oštro osuđujemo skidanje hrvatske zastave s veleposlaničke rezidencije u Beogradu!

Takvi incidenti podgrijavaju atmosferu mržnje, neprijateljstva i netolerancije. Želimo stabilne odnose, ali zbog ovakvih izgreda ne možemo govoriti o dobroj perspektivi. Put Srbije prema EU-u ide preko Hrvatske, ali prije toga trebat će riješiti pitanja nestalih u Domovinskom ratu, zajamčene zastupljenosti hrvatske manjine u predstavničkim tijelima, univerzalne jurisdikcije i odštete logorašima srpskih koncentracijskih logora - istaknuo je ministar vanjskih i europskih poslova RH.

U Hrvatskom saboru osigurana su tri mjesta za srpsku nacionalnu manjinu, stoga želimo da Hrvati u Srbiji također budu adekvatno zastupljeni. I to je preduvjet europskog puta te zemlje - također je poručio Gordan Grlić Radman oštro osudivši skidanje hrvatske zastave s veleposlaničke rezidencije u Beogradu:

- Takvi incidenti ne pridonose razumijevanju odnosa. Želimo, logično, da Hrvatska i Srbija imaju stabilne odnose. Želimo vjerovati u dobru budućnost, ali zbog ovakvih ružnih događaja ne možemo govoriti o dobroj perspektivi odnosa.

Hrvatski veleposlanik u Republici Srbiji Hido Biščević izjavio je pak da nije slučajno što je s njegove rezidencije u Beogradu skinuta hrvatska zastava:

- Taj incident odražava dio atmosfere u srbijanskom društvu koja se nastavlja hraniti govorom mržnje.

Zaštita hrvatske manjine u Vojvodini

Grlić Radman je najavio da 28. travnja odlazi u Suboticu na polaganje kamena temeljca za Hrvatsku kuću:

- Ondje ću imati priliku razgovarati s predstavnicima pokrajinskih vlasti. Jedna od tema bit će i inicijativa za proglašenje „bunjevačkog jezika“ službenim jezikom u Subotici, što je suprotno međudržavnom sporazumu o zaštiti nacionalnih manjina.

Inicijativom o uvođenju „bunjevačkog jezika“ u službenu uporabu u Subotici krši se međudržavni sporazum o pravima hrvatske manjine u Srbiji

Riješiti otvorena pitanja prije ulaska u EU

Naš MVEP je naglasio da put Srbije prema Europskoj uniji ide preko Hrvatske:

- Prije ulaska Srbije u EU trebaju se riješiti pitanja nestalih, univerzalne jurisdikcije i odštete logorašima srpskih koncentracijskih logora. U Hrvatskom saboru osigurana su tri mjesta za srpsku nacionalnu manjinu, stoga želimo da Hrvati u Srbiji također budu adekvatno zastupljeni. I to je preduvjet europskog puta te zemlje.

Srbija mora rješavati problem nestalih iz Domovinskog rata i hrvatskoj manjini osigurati zajamčenu zastupljenost u predstavničkim tijelima!

A A A