Vijesti
26. 4. 2021.

Akcijski plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi: Do jeseni 200 dodatnih stručnjaka & trostruko više nadzora, a do kraja godine obiteljski sudovi!

Josip Aladrović: Uložit ćemo 5.5 milijardi kuna kako bismo osnažili zaštitu svih korisnika, ali i stručnih radnika koji su svaki dan na terenu. Utemeljit ćemo Hrvatski zavod za socijalnu zaštitu radi boljeg rada centara za socijalnu skrb i njihovo administrativno rasterećenje te neovisno Povjerenstvo za odlučivanje o pritužbama građana. Fleksibilizirat ćemo uvjete za udomitelje i povećati naknade kako bismo veći broj djece maknuli iz institucija. Osnovat ćemo 15 obiteljskih odjela na sudovima sa sucima koji su specijalizirani za obiteljsko nasilje, čime će postupci biti brži i posebno nadzirani.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavio je Akcijski plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi, kojem je krajnji cilj sveobuhvatna reforma radi bolje zaštite korisnika i kvalitetnijeg stručnog rada djelatnika.

Aktivnosti plana podijeljene su na kratkoročna rješenja i srednjoročne strukturalne promjene, što će rezultirati cjelokupnim unaprjeđenjem sustava.

200 novih stručnih radnika & veći broj udomiteljskih obitelji

Implementacija kratkoročnih rješenja planirana je do jeseni. Do tada se očekuje zapošljavanje 200 novih stručnih radnika te povećanje broja upravnih i inspekcijskih nadzora - i to trostruko na godišnjoj razini. Namjera je rasteretiti postojeće djelatnike sustava i olakšati rad socijalnih radnika i ostalih stručnih radnika kako bi krajnji korisnici u konačnici imali bolju uslugu.

Planirano je povećanje broja udomiteljskih obitelji do 10 posto te smještaj oko 200 djece iz domova kod udomitelja, kao i izmjene Zakona o udomiteljstvu, kojima će se fleksibilizirati uvjeti za specijalizirane udomitelje i povećati njihove naknade.

Osniva se i Nacionalno vijeće za razvoj socijalnih politika u čijem će radu sudjelovati predstavnici strukovnih komora, Ministarstva te organizacija civilnog društva. Vijeće će sudjelovati u praćenju i analizi javnih politika iz područja socijalne zaštite, predlagat će programe mjera i razvoja te davati smjernice za unaprjeđenje sustava.

Zasebni obiteljski sudovi

U suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave do kraja godine uspostavit će se zasebni obiteljski sudovi, specijalizirani za osjetljivu tematiku obitelji i nasilja u obitelji, čije će izdvajanje omogućiti brže procese i veću senzibiliziranost sustava.

- Cilj ovog plana jest hitno unaprjeđenje rada sustava kako bismo osigurali bolju zaštitu i korisnika i djelatnika, a dugoročni cilj je reforma sustava od vrha do dna. To znači više prevencije, uspostavljanje jasnih procedura i postupanja, više kontrole i adekvatno sankcioniranje poručio je ministar Aladrović.

Dodao je da upravo brže postupanje u postupcima radi zaštite dobrobiti djeteta i u postupcima radi zaštite od nasilja u obitelji mora biti prioritet:

- Zbog toga Ministarstvo pravosuđa i uprave radi na uspostavljanju zasebnih obiteljskih odjela u 15 sudova, a Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na povezivanju podataka u vezi zaštite od nasilja u obitelji.

Osnivanje Hrvatskog zavoda za socijalnu zaštitu

Srednjoročne strukturalne promjene planirane su do kraja 2022. godine, a sadržane su uglavnom u novom Zakonu o socijalnoj skrbi, koji u saborsku proceduru ulazi već u lipnju ove godine.

Glavne promjene sadržane novim Zakonom su osnivanje Hrvatskog zavoda za socijalnu zaštitu i Obiteljskog centra, osnivanje Akademije, smanjenje broja korisnika u institucijama, osiguravanje regionalne ravnomjernosti i pristupačnosti usluga, sigurnost i zaštita starijih osoba. Hrvatski zavod za socijalnu zaštitu imat će jedan središnji ured, 21 područnu županijsku službu, 75 područnih ureda i 22 ispostave.

Cilj je jačanje i unaprjeđenje stručnog rada te osiguranje boljeg stručnog nadzora, ali i administrativno rasterećenje centara za socijalnu skrb.

Izdvajanje obiteljskih centara iz centara za socijalnu skrb

Povjerenstvo za pritužbe korisnika služit će kao drugi stup za pritužbe korisnika na postupanje sustava, a u njemu će biti stručnjaci predloženi od organizacija civilnog društva.

Izdvajanje obiteljskih centara iz centara za socijalnu skrb omogućit će njihovom samostalnijem djelovanju u prevenciji obiteljskog nasilja, savjetovanju i terapeutskom djelovanju.

Neki od dugoročnih ciljeva su uspostavljanje jedinstvenog cjenika socijalnih usluga, informatizacija sustava za lakši pristup uslugama i njihovo efikasnije pružanje, a bolja zaštita korisnika i unaprjeđenje stručnog rada djelatnika u sustavu kroz kvalitetnu međuresornu suradnju i bolju kontrolu sustava predstavljaju glavne ciljeve cjelokupne reforme socijalnog sustava.

A A A