Vijesti
8. 5. 2021.

Iz Portugala: Očuvali smo radna mjesta i snažno stali uz hrvatske radnike - broj osiguranika danas je veći nego prije krize!

Porto Social Summit 2021. Andrej Plenković: Osvrnuo sam se na ključnu ulogu države u očuvanju radnih mjesta. S obzirom na brojke, možemo reći da je Hrvatska - uspjela! Izdvojili smo više od 10 milijardi kuna ili 1.4 mlrd eura za pokrivanje plaća 680.000 radnika u privatnom sektoru. Podsjetio sam i da smo za aktivne mjere zapošljavanja od 2016. naovamo uložili 1.2 mlrd eura, uslijed čega je smanjena nezaposlenost mladih s 49 na 19%. U našem prošlom mandatu stvoreno je 110.000 radnih mjesta, a u ovom planiramo još toliko, uz dizanje zaposlenosti na 75%.

Nastavljamo koristiti nacionalna i EU sredstva za veću zaposlenost! - Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u petak, prvog dana boravka u Portugalu, sudjelovao je u gradu Portu na sastanku na vrhu o socijalnim pravima europskih građana, održanom u organizaciji portugalskog predsjedništva Vijeća Europske unije.

Čestitao je portugalskom premijeru Antoniju Costi na tome da se poslije dvije godine napokon održava summit u nekoj od zemalja koje predsjedaju Vijećem EU-a:

- Drago mi je da smo se svi ponovno okupili, to je poruka normalizacije života. Raspravljali smo o vrlo važnoj temi, o zaštiti radnika i socijalnoj uključenosti, o tome kako da kroz načelo europske solidarnosti i zajedničku suradnju pomognemo radnicima diljem država članica.

Hrvatska je uspjela!

Ovaj socijalni summit došao je u dobar trenutak - nastavio je Andrej Plenković - jer smo svi, kao vlade, zaokupljeni ključnim pitanjem očuvanja radnih mjesta:

- U svom obraćanju još jednom sam se osvrnuo na ključnu ulogu države u očuvanju radnih mjesta u uvjetima COVID-a. S obzirom na brojke, možemo reći da je Hrvatska u tome i uspjela. Vlada RH u ovoj je krizi snažno stala uz radnike, iz državnog proračuna izdvojila više od 10 milijardi kuna ili 1.4 milijardi eura za pokrivanje plaća 680.000 zaposlenika kod 120.000 poslodavaca u privatnom sektoru, za skraćeno radno vrijeme, naknade fiksnih troškova…

Andrej Plenković čestitao Međunarodni praznik rada: Vlada je čvrsto stala iza radnika i njihovih obitelji

Pritom nisam uračunao oslobođenja od poreza i doprinosa, s kojima se cifra penje na 14 milijardi kuna, a i poslodavcima smo osigurali kredite za likvidnost, izradili posebne programe - također je naglasio:

- I rezultat je tu! Brojke govore za sebe, danas imamo više osiguranika nego 2019. godine.

NPOO - poluga za kreiranje radnih mjesta

Istaknuo je da sada ulazimo u drugu fazu - prelazimo iz razdoblja očuvanja radnih mjesta u razdoblje kreiranja radnih mjesta:

- Nastavljamo koristiti nacionalna i EU sredstva za veću zaposlenost, pri čemu je u stvaranju novih radnih mjesta ključ pratiti zelenu i digitalnu tranziciju, što je i prioritet Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. I reforme koje su predviđene NPOO-om omogućit će novi val zapošljavanja.

NPOO - ključni dokument za ubrzani gospodarski rast! Sadrži 77 reformi koje su podržane javnim i privatnim ulaganjima!

Cilj - stopa zaposlenosti od 75%

U četiri godine našega prošlog mandata stvoreno je 110.000 novih radnih mjesta, a u ovome planiramo još toliko, uz dizanje stope zaposlenosti sa sadašnjih 67 na 75%, sukladno Nacionalnoj razvojnoj strategiji - najavio je predsjednik Plenković:

- Podsjetimo i da je naša Vlada u aktivne mjere zapošljavanja od 2016. naovamo uložila 1.2 milijarde eura, što je pridonijelo smanjenju nezaposlenosti mladih s 49 na 19%. Kada tome pridodamo brojke iz COVID krize, u zadnjih pet godina investirali smo ukupno tri milijarde eura u stvaranje i očuvanje radnih mjesta.

U tom je kontekstu podsjetio i da je prosječna plaća u Hrvatskoj prvi put iznad 7.000 kuna, što je još jedna potvrda da je Vlada čvrsto i u pravom trenutku stala uz radnike.

3 dobre vijesti: prosječna plaća iznad 7.000 kuna, više zaposlenih & dovoljno cjepiva!

NEFORMALNI SASTANAK LIDERA EU-a

Predsjednik Vlade RH i HDZ i u subotu je u Portu, gdje sudjeluje na neformalnom sastanku šefova država i vlada Europske unije i sastanku na vrhu EU-Indija.

A A A