Vijesti
15. 5. 2021.

Počast žrtvama Bleiburške tragedije i Križnog puta

Zajednički vijenac Hrvatskog sabora i Vlade RH kod Središnjeg križa na Mirogoju, sveta misa ispred Crkve hrvatskih mučenika u Udbini i veleposlanik RH u Austriji na Lojbaškom polju - komemoracija u povodu 76. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta održana je na tri mjesta. „Svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje. Svibanj 1945. za Hrvate je, za razliku od drugih naroda kojima su vraćene sloboda i demokracija, dolaskom totalitarnog komunističkog sustava značio početak novih ubijanja. Likvidacije bez ikakvog suda i dokaza krivnje uvijek su teški zločini pred Bogom i ljudima“ - poručio je vojni biskup Jure Bogdan.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković - u pratnji ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, izaslanika predsjednika Vlade RH - položio je zajednički vijenac Sabora i Vlade kod Središnjeg križa na zagrebačkom groblju Mirogoju te odao počast žrtvama Bleiburške tragedije i križnih putova.

76. obljetnica Križnog puta: Osuda svih totalitarnih režima i pijetet prema svim žrtvama jedini je put k zacjeljivanju rana iz prošlosti

Katoličku molitvu za žrtve Bleiburške tragedije i križnih putova predvodio je predsjednik Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij vojni biskup Jure Bogdan, a dovu za žrtve islamske vjeroispovijesti izrekao je zamjenik glavnog imama u Zagrebu Mersad efendija Kreštić.

Svibanj 1945. - drugi totalitarni režim & nova ubijanja

Biskup Jure Bogdan poručio je da su Bleiburg i Križni put duboka i nezacijeljena rana te da svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje:

- Kraj II. svjetskog rata doživjeli su narodi Europe kao veliko olakšanje, kao uspostavu mira i slobode, što je očekivao i hrvatski narod. No svibanj 1945. u našoj domovini pamti se kao mjesec strašnih pokolja razoružanih vojnika i civila. Taj svibanj, za razliku od drugih naroda kojima su vraćene sloboda i demokracija, za nas je dolaskom komunističkoga totalitarnog sustava značio početak novih progona i ubijanja nevinih ljudi bez suđenja.

Masovne i pojedinačne likvidacije bez ikakva suda i dokaza krivnje uvijek su i posvuda teški zločini pred Bogom i ljudima - zaključio je biskup Jure Bogdan.

Sveta misa ispred Crkve hrvatskih mučenika u Udbini

Nakon komemorativnog skupa na Mirogoju, Jandroković i Grlić Radman bili su na svetoj misi ispred Crkve hrvatskih mučenika u Udbini, koju je predvodio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u zajedništvu s više hrvatskih biskupa.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora te u suorganizaciji Počasnog bleiburškog voda s Dušobrižništvom za Hrvate u inozemstvu HBK i Biskupske konferencije BiH (u liturgijskom dijelu), ovogodišnja komemoracija Bleiburške tragedije i tragedije Križnog puta održana je na tri mjesta: na Mirogoju, u Udbini te na Lojbaškom polju - gdje je veleposlanik RH u Austriji Daniel Glunčić položio vijenac u ime Hrvatskog sabora i Vlade RH.

A A A