Vijesti
24. 5. 2021.

Fitch je ne samo potvrdio investicijski rejting Hrvatske, nego nam i podigao procjenu rasta BDP-a!

Agencija Fitch potvrdila je investicijski kreditni rejting Hrvatske 'BBB-' i stabilne izglede, ističući bolje srednjoročne izglede za gospodarski rast zahvaljujući velikoj financijskoj potpori EU-a. Fitch je u najnovijem izvješću podigao procjenu gospodarskog rasta RH u ovoj godini s 3.8 na 5.5%, a u 2022. naša bi nacionalna ekonomija trebala ubrzati na 6.1%. „I to je jako dobra vijest!“ - kazao je dr. sc. Zdravko Marić.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija poručio je da je za Hrvatsku jako dobro to što je svjetska agencija Fitch zadržala kreditni rejting Hrvatske - koji je i dalje u investicijskoj zoni.

Potvrda investicijskog rejtinga svjedoči da je naša Vlada snažno odgovorila na krizu. Posvećeni smo reformama ZA brži rast!

Eurozona & NPOO

Istaknuo je da je naglasak agencije na procesu pristupanja Europskoj monetarnoj uniji:

- I samo izvješće kaže što znači uvođenje eura u smislu kreditnog rejtinga. Dakle, to bi značilo praktično skok od dvije stepenice gore, što bi nas dovelo u komfornu zonu. S druge strane, tu je i Nacionalni program oporavka i otpornosti (NPOO). Po tom se pitanju veći naglasak stavlja na fazu implementacije, što je isto jako dobro. Početak same implementacije tog programa očekuje se krajem godine.

Agencija, uz ostalo, i dalje procjenjuje da bi Hrvatska trebala ući u eurozonu 2024. godine.

Očuvanje radnih mjesta i zdravlja građana

Kao treći segment naveo je javne financije te dodao da je dobro da i rejting agencije u ovoj krizi naglašavaju da fiskalni stimulansi trebaju trajati koliko god je potrebno kako bi se očuvala radna mjesta i zdravlje građana:

- Hrvatskoj je jednokratni efekt jedne godine pandemije neutralizirao sve one četiri godine kada je javni dug bio uredno spuštan, svake godine za oko tri postotna boda.

Manji dug - viši rast

No Fitch prognozira kako bi se javni dug Hrvatske trebao smanjiti s prošlogodišnjih 88.7 posto BDP-a na 82.7 posto u ovoj godini:

- Osim toga, Fitch je u najnovijem izvješću podigao procjenu gospodarskog rasta RH u ovoj godini s 3.8 na 5.5%, a u 2022. naša bi nacionalna ekonomija trebala ubrzati na 6.1%. I to je jako dobra vijest!

Implementacija reformi

Upitan što je s reformama vezanim uz NPOO, poglavito u zdravstvu, podsjetio je da sami dokument ima svoj horizont, govori o vremenskom okviru do 2026. godine:

- Nadam se da će brzo doći do implementacije mjera te da će Hrvatska po tom pitanju biti brza i efikasna.

U dokumentu, dodao je, definirani su i vremenski okviri, povlačenje sredstava je dva puta godišnje. Marić računa da će se od jeseni povući oko 13 posto predujma, jednokratno ili u više rata.

Već sredinom kolovoza ili početkom rujna prvih 6.11 milijardi kuna za projekte i reforme iz NPOO-a

A A A