Vijesti
27. 5. 2021.

Saborski Odbor za obranu podržao Vladu RH u postupku nabave borbenog aviona. Odluka na Dan Hrvatske vojske!

Banožić: Nabavom aviona čuva se sposobnost HV-a u cijelosti. Ni Hrvatska kopnena vojska ni HRM nemaju punu borbenu spremnost bez potpore iz zraka. Plenković: Vlada će na sjednici u petak, 28. svibnja, donijeti tu odluku, odluku koja će bitno promijeniti stratešku snagu RH u regiji, ali i kao saveznika u NATO-u i partnera na razini Europske unije.

Naša Vlada radi iskorak koji nije napravljen prijašnjih godina, a mogao je i trebao biti napravljen. Već smo gotovo dvije godine posvećeni vrlo zahtjevnom projektu nabave višenamjenskih borbenih aviona. I došli smo do kraja toga složenog procesa. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Oružane snage RH dobit će sposobnost kakvu do sada nisu imali! - dodao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Jednoglasna podrška Vladi RH

Na svojoj (zatvorenoj) 8. sjednici Odbor za obranu Hrvatskog sabora jednoglasno je podržao Vladu da dovrši postupak nabave višenamjenskog borbenog aviona za potrebe opremanja Oružanih snaga RH.

Premda je zakonska procedura bila zadovoljena prethodnim pozitivnim mišljenjem saborskog Odbora za obranu (3. srpnja 2019.), radi transparentnosti postupka Vlada je i na samom kraju odlučila upoznati članove Odbora sa zaključcima Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona i detaljima procesa.

Najveće ulaganje u modernizaciju HV-a

Nabava borbenog aviona najveće je ulaganje u modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske od neovisnosti države - istaknuo je ministar obrane Mario Banožić nakon sjednice Odbora:

- Unatoč teškoj situaciji uzrokovanoj pandemijom i razornim potresima, donijet ćemo odluku o nabavi borbenih aviona jer se time čuva sposobnost Hrvatske vojske u cijelosti. Ni Hrvatska kopnena vojska ni Hrvatska ratna mornarica nemaju punu borbenu spremnost bez potpore iz zraka, što su potvrdili i članovi Odbora koji su sudjelovali u Domovinskom ratu.

Na najljepši mogući način u petak ćemo obilježiti Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske - dodao je Banožić.

Ponosni što smo proces priveli kraju

Supredsjedatelj Međuresornog povjerenstva Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda Predsjednika Vlade RH, zahvalio je svim članovima Povjerenstva i ekspertnoj radnoj skupini, stručnjacima iz MORH-a i Oružanih snaga, koji su imali vrlo važnu ulogu u dosadašnjoj fazi procesa:

- Izuzetno smo ponosni što je proces priveden kraju i što smo očuvali njegov integritet prije same odluke Vlade RH. Hrvatska novom sposobnošću dobiva strateško sredstvo odvraćanja, koje će višestruko podići razinu sigurnosti Lijepe Naše, što će pozitivno utjecati i na strana ulaganja te na podizanje kreditnog rejtinga.

A A A