Vijesti
5. 6. 2021.

Knin ostaje središnje mjesto proslave Oluje

PPVRH general Tomo Medved: Knin je simbol sloma velikosrpske agresije, mjesto u kojem je naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman poljubio hrvatsku trobojnicu kao znak odanosti i poštovanja prema svim hrvatskim braniteljima. Vlada RH i ja kao resorni ministar čvrsto stojimo pri stavu da ćemo nastaviti slaviti Oluju u cijeloj Hrvatskoj, ali Knin kao stožerna točka pobjede u Domovinskom ratu ostaje središnje mjesto obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. 

Referirajući se na prijedlog predsjednika RH Zorana Milanovića da se ove godine proslava Dana pobjede i 26. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Oluja“ organizira u Glini, a ne u Kninu, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u Petrinji je istaknuo da se 5. kolovoza ne obilježava samo u Kninu, nego diljem Hrvatske:

- Od 2016. svake godine financiramo obilježavanje obljetnice Oluje u više od 50 gradova i općina, posebno na privremeno okupiranom području prije sloma velikosrpske agresije, među ostalim i u Glini. Vlada RH i ja kao resorni ministar čvrsto stojimo pri stavu da ćemo nastaviti slaviti Oluju u cijeloj Hrvatskoj, ali Knin kao stožerna točka pobjede u Domovinskom ratu ostaje središnje mjesto obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Neki uvijek traže povod za rasprave 

Dodao je da očito neki neprestance traže povod za rasprave, napomenuvši da održava stalne sastanke i koordinacije s udrugama branitelja, koje nikad nisu tražile micanje središnje proslave iz Knina:

- Svi se mogu uključiti u proslavu gdje god žele. Velika je proslava prije dvije godine već bila i u Glini.

 

Velika je simbolika hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi, no Milanović stalno govori o Zvonimirovu Gradu kao da je kolodvor ili kasarna

 

Ispravili smo SDP-ovu nepravdu 

Vlada premijera Andreja Plenkovića - nastavio je Medved - u prošlih je pet godina učinila snažan iskorak u ranije narušenom odnosu društva prema hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu:

- Premda je SDP tvrdio da je to nemoguće, donijeli smo jedinstveni Zakon o pravima hrvatskih branitelja i ispravili nepravdu kojoj su bili izloženi u mandatu SDP-ove Vlade. Također, pokrenuli smo program preventivnih medicinskih pregleda, koji su spasili živote mnoge branitelja, te smo intenzivirali njihovo stambeno zbrinjavanje. Podsjećam da je takvih neriješenih predmeta 2016. bilo više od 11.000.

 

Da SDP ima većinu, nikada se ne bio donio Zakon o hrvatskim braniteljima niti bi se Hrvatska vojska vratila u Vukovar!

 

Šikaniranje hrvatskih branitelja prije 2016.

Podsjetio je i da su prije 2016. pobjednici Domovinskog rata, hrvatski branitelji i hrvatski vojni invalidi, 555 dana prosvjedovali ispred svog ministarstva tražeći dijalog:

- Nisu dočekali taj razgovor. Tijekom iščekivanja dijaloga umrla je 100-postotni invalid Nevenka Topalušić. Podsjećam i na ružne scene na Markovu trgu, na nasrtaj policijskih snaga na 100-postotne invalide Domovinskog rata, na svakodnevno medijsko šikaniranje i prozivanje hrvatskih branitelja za sve negativno u društvu, na administrativne mjere razdvajanja mirovine koje su trebale imati za cilj unošenje nesigurnosti među branitelje… Sve to smo ispravili od 2016. naovamo.

Posebnu pozornost posvetili smo pronalasku nestalih osoba, donesen je i Zakon o nestalim osobama u Domovinskom ratu - zaključio je ministar hrvatskih branitelja.

A A A