Vijesti
22. 6. 2021.

Iz Brezovice: Hrvatska je iskazala hrabrost u borbi protiv najstrašnije ideologije u povijesti čovječanstva i osigurala mjesto na strani pobjednika

Kontinuitet naše borbe za slobodu proteže se od Brezovice preko prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana do generala Janka Bobetka i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Danas je Hrvatska moderna država temeljena na slobodi, jednakosti i pluralizmu, koja kao civilizacijski doseg njeguje kulturu sjećanja na nevine žrtve totalitarnih režima i zasniva se na vladavini prava, poštuje slobodu pojedinaca i manjinska prava te se protivi svakom ekstremizmu - poručio je u svom govoru u povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe saborski zastupnik (i glavni tajnik HDZ-a) Krunoslav Katičić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Govor donosimo u cijelosti, nakon uvodnih pozdrava uzvanika:

Odlučnost i hrabrost

Dopustite mi da vam prije svega, u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i svoje osobno, čestitam Dan antifašističke borbe.

„Uloga antifašističkog pokreta u Hrvatskoj bila je od velike povijesne važnosti u stvaranju demokratske Hrvatske, i zato taj dan ima posebnu važnost za čitavu Hrvatsku“ - riječi su to prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Danas smo ovdje kako bismo se poklonili toj odlučnosti i hrabrosti koju je iskazala Hrvatska u borbi protiv najstrašnije ideologije u povijesti čovječanstva. Hrvatska se našla na strani pobjedničke antifašističke koalicije i dio je to povijesti na koji moramo biti ponosni. Kao i zbog toga što je s antifašističkim pokretom Hrvatska vratila u krilo svoje domovine Istru, Rijeku, Zadar i otoke.

Pravne pretpostavke za proglašavanje neovisnosti

Stečevine antifašizma upisane u odluke ZAVNOH-a te političko- ustavnu osnovu Jugoslavenske federacije kao zajednice ravnopravnih naroda s pravom samoodređenja davale su nam pravne pretpostavke za izlaz iz Jugoslavije i za proglašavanje neovisnosti.

Dr. Franjo Tuđman, i sam sudionik NOB-a, svjestan tih povijesnih činjenica, bez ikakve je dvojbe uvrstio Dan antifašističke borbe na kalendar državnih blagdana samostalne i suverene Hrvatske. Antifašizam i Domovinski rat u temeljima su moderne države Hrvatske. I tako treba ostati, i tako će i ostati! - to je naša poruka ovima koji i dandanas, premda s drugoga političkog spektra od onih početkom tisućljeća, vode politiku detuđmanizacije, istodobno se lažno pozivajući upravo na dr. Tuđmana. 

Prijelomni dani Drugog svjetskog rata

Današnji dan, prisjećanje na osnutak Prvoga sisačkoga partizanskoga odreda 22. lipnja 1941., ovdje, u šumi Brezovici, simbolizira taj doprinos u teškim i prijelomnim danima Drugog svjetskog rata.  

Dan koji je u bivšoj socijalističkoj Jugoslaviji bio zaboravljen, jer tog su dana hrvatski antifašisti pošli u borbu protiv fašizma, ali za slobodu Hrvatske, pa mnogi od njih nisu bili pošteđeni hajki koje su u komunističkoj Jugoslaviji vođene protiv svih onih koji su održavali hrvatski duh.

Osim dr. Tuđmana, današnji je dan odlična prigoda da se prisjetimo još jednog velikana naše moderne nacionalne povijesti - prvoga stožernog generala pobjedničke Hrvatske vojske Janka Bobetka.

Sjećanje na žrtve svih totalitarnih režima

1995. godine, ovdje je, u ime predsjednika Tuđmana vijenac položio Janko Bobetko, zapovjednik prvog hrvatskog antifašističkog odreda, kojeg također nije mimoišla ta sudbina. Otprilike u isto vrijeme predsjednik Tuđman sastao se sa Hrvatima zapadne Australije u Perthu, istaknuvši tom prigodom da je hrvatska država uspostavljena zahvaljujući ujedinjenju domovinske i iseljene hrvatske, te pomirenjem onih koji su u Drugom svjetskom ratu stajali na suprotnim stranama.

Kontinuitet naše borbe za slobodu proteže se od Brezovice preko prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana do generala Janka Bobetka i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Danas je Hrvatska moderna država temeljena na slobodi, jednakosti i pluralizmu, koja kao civilizacijski doseg njeguje kulturu sjećanja na nevine žrtve totalitarnih režima i zasniva se na vladavini prava, poštuje slobodu pojedinaca i manjinska prava te se protivi svakom ekstremizmu.

Čestitajući svima Dan antifašističke borbe, pozdravljam vas sa završnim riječima iz govora dr. Tuđmana 30. svibnja 1990. godine iz Hrvatskog sabora, iz toga visokog doma koji danas imam čast kao izaslanik predstavljati: „Neka nam živi i napreduje demokratska i suverena Hrvatska!“

JANDROKOVIĆ: Pokret otpora u Hrvatskoj simbolizira opredijeljenost našeg naroda za antifašizam

Na Dan antifašističke borbe prisjećamo se 22. lipnja 1941. godine kada je u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan Prvi partizanski odred. U to vrijeme na teritoriju Hrvatske djelovao je jedan od najsnažnijih antifašističkih pokreta u okupiranoj Europi koji svjedoči i simbolizira opredijeljenost hrvatskog naroda za antifašizam u okolnostima Drugoga svjetskog rata. Te vrijednosti ugrađene su i u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske - stoji, među ostalim, u čestitci predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Čestitku u cijelosti možete pročitati na poveznici:

Čestitka predsjednika Hrvatskoga sabora Jandrokovića u povodu Dana antifašističke borbe

A A A