Vijesti
2. 7. 2021.

Važnost Daytonskog sporazuma i danas je nemjerljiva za BiH - Bilo kakav pokušaj njegove promjene neprihvatljiv je za Hrvatsku!

U posljednje se vrijeme događaju pokušaji političkih struktura unutar BiH da dovedu Daytonsko-pariški sporazum u pitanje, a taj dogovor je najvažniji mirovni sporazum od Drugog svjetskog rata i njegove bi izmjene bile katastrofalne za mir u cijeloj Europi - poručio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelujući na međunarodnoj konferenciji Prespa Forum u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji.

Hrvatski šef diplomacije na konferenciji je sudjelovao na panelu „Izgradnja povjerenja kroz dijalog“. Istaknuo je da je ohrabrujuće što su kao posljedica prijeke potrebe i traumatičnih iskustva u ovoj regiji razvijeni alati za rješavanje problema dijalogom i pregovorima. Kao primjere je naveo Erdutski sporazum iz 1995. godine, kojim je započeta mirna reintegracija istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u Hrvatsku, te Daytonsko-pariški sporazum.

- Taj je dogovor najvažniji mirovni sporazum potpisan nakon Drugog svjetskog rata. Njime je zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini, a njegov Aneks 4 jamči jednakost triju konstitutivnih naroda.

Put JI Europe prema EU

Grlić Radman kazao je da unutar EU-a postoji konsenzus da se jugoistočnu Europu mora uključiti u EU. Izrazio je zadovoljstvo što je Vijeće EU-a odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom donijelo tijekom hrvatskog predsjedanja tom institucijom u prvoj polovini prošle godine.

Dijalog je put prema naprijed

Osvrnuo se i na nesuglasice između Skoplja i Sofije. Naime, Bugarska formalno blokira pregovore sa Sjevernom Makedonijom tvrdeći da makedonski jezik nije odvojen od bugarskog, nego njegov dijalekt. Sofija želi i da Skoplje prizna „bugarske korijene“ svoje nacije.

- Još uvijek sam optimist i nadam se da će se ti problemi uskoro riješiti te da će za vrijeme slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a započeti pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Ohrabreni smo činjenicom da se razgovori odvijaju na najvišim političkim razinama. To je put naprijed - bilateralni dijalog. Europski način rješavanja problema u kojemu se kompromis ne vidi kao znak slabosti.

A A A