Vijesti
6. 7. 2021.

Croatia Grand Chess Tour pridonosi popularizaciji šaha u Hrvatskoj, ali i promociji naše zemlje!

PVRH Andrej Plenković: U NSK okupila se krema svjetskog šaha, a posebno pozdravljamo i nastup Garija Kasparova koji će zajedno s Ivanom Šarićem, jedinim Hrvatom među prvih 100 igrača u svijetu i prvakom Europe iz 2018. godine, braniti boje Hrvatske na ovom turniru. Croatia Grand Chess Tour će od ove godine postati tradicionalan turnir i svake će se godine održavati u Zagrebu, čime Hrvatska odsad postaje nezaobilazna točka na šahovskoj karti svijeta.

Velik doprinos popularizaciji šaha u Hrvatskoj

Predsjednik Vlade i HDZ-a otvorio je turnir Croatia Grand Chess Tour te izrazio zadovoljstvo što se po drugi put organizira u Hrvatskoj.

- Vjerujem da će i ovaj turnir pridonijeti daljnjoj popularizaciji ove igre, osobito kod mladih, kojima ova neprolazna igra na zabavan način pomaže u razvijanju čitavog niza itekako korisnih vještina.

Podsjetio je da jedan od najprestižnijih šahovskih turnira u svijetu prošle godine otkazan zbog pandemije covida 19. Posebno je zahvalio organizatoru, šahovskom klubu E4 i velemajstoru Zlatku Klariću na njegovom velikom angažmanu.

- Ovo je vaš ogroman doprinos popularizaciji šaha u Hrvatskoj, ali i promociji Hrvatske među milijunima šahista diljem svijeta.

Ministarstvo turizma i sporta sufinanciralo organizaciju turnira s 350 tisuća kuna

Plenković je istaknuo da je važnost ovoga turnira za Hrvatsku, kao i za razvoj šaha općenito, Vlada prepoznala već prije dvije godine te je i ovog puta dala pokroviteljstvo putem Ministarstva turizma i sporta, koje je sufinanciralo organizaciju turnira s 350 tisuća kuna.

- Drago mi je da će ovdje biti najbolji šahisti svijeta koji će se natjecati u vrlo spektakularnom brzopoteznom ubrzanom šahu odnosno Rapidu od 25 minuta + 10 sekundi po dodatnom potezu i u munjevitom brzopoteznom šahu odnosno Blitzu.

Kazao je kako na turniru sudjeluju igrači iz osam država i kako je riječ o „kremi svjetskoga šaha“. Izrazio je zadovoljstvo što na turniru sudjeluju i dva bivša svjetska prvaka Vishy Anand te Gari Kasparov, koji će ove godine nastupiti pod hrvatskom zastavom.

Plenković je istaknuo da na turniru sudjeluje i Ivan Šarić, prvak Europe 2018. godine i jedini Hrvat među prvih 100 igrača u svijetu, koji će igrati brzopotezni šah rapid turnir. 

- Vjerujem da će za sve ljubitelje Kraljevske igre diljem svijeta ovo biti izuzetno zanimljiv i uzbudljiv turnir s puno prekrasnih partija.

Šah ima dugu tradiciju u našoj zemlji

Predsjednik Plenković podsjetio je da šah ima dugu tradiciju u Hrvatskoj. Kazao je da najstariji dokumentirani trag o toj igri na našim prostorima potječe iz Zadra koncem 14. stoljeća, a potom i u Dubrovniku i Splitu, s tim da se šah ubrzo proširio na cijelu Hrvatsku, gdje ga je u 16. i 17. stoljeću igralo i plemstvo.

Dodao je da popularizacija šaha na sve društvene slojeve počinje u 19. stoljeću, o čemu svjedoče i šahovski problemi koji se tada počinju objavljivati u tisku.

- Tako je prije 135 godina u Zagrebu održan prvi šahovski turnir i osnovan je Zagrebački šahovski klub, prvi u Hrvatskoj.

Kazao je i da je već 1912. osnovan je Hrvatski šahovski savez, jedan od osnivača Svjetske šahovske organizacije koja danas okuplja 195 nacionalnih saveza.

Naglasio je i da je u Dubrovniku 1950. godine održana šahovska Olimpijada, dok je 7. mjesto koje je Hrvatska postigla na Olimpijadi 1992. dosad najveći timski uspjeh naših šahista.

Hrvatski grb

- Zanimljivo je da jedan od najstarijih hrvatskih grbova - onaj na pečatu Cetingradske povelje iz 1527. - imao je 8 x 8 polja, baš kao šahovska ploča, a danas je Hrvatska jedina zemlja na svijetu koja na svojoj zastavi i na svom povijesnom grbu ima motiv šahovnice.

Ustvrdio je da danas u Hrvatskoj djeluje oko 220 šahovskih klubova, a trenutno imamo 30 velemajstora i 3 velemajstorice.

- Istodobno u Hrvatskoj imamo na desetine tisuća gotovo 400  tisuća povremenih igrača šaha, što je potencijal koje bi vrijedilo razviti poticanjem aktivnog igranja šaha, osobito u školama.

Vrline šaha

- Vjerujem da će i ovaj turnir pridonijeti daljnjoj popularizaciji ove igre, osobito kod mladih, kojima ova neprolazna igra na zabavan način pomaže u razvijanju čitavog niza itekako korisnih vještina.

Predsjednik Plenković je istaknuo da šah razvija kreativnost, analitičko razmišljanje, kombinatoriku, planiranje, pamćenje, sposobnost donošenje odluka i učenje od vlastitih grešaka.

Istodobno, nastavio je, šah razvija koncentraciju, fokus, strpljenje, upornost i kontrolu emocija, što je korisno u sve većem broju zanimanja i u mnogim životnim situacijama.

- Za šah se kaže da je kreativni sukob dvaju planova ili „bitka ideja“ jer u njemu ne pobjeđuje uvijek najjači ili najiskusniji igrač, nego najbolja strategija ili dobar taktički potez i stoga je jedna od rijetkih igara u kojima dob nije prepreka - ustvrdio je Plenković, zahvalivši još jednom Gariju Kasparovu na naporima koje ulaže u popularizaciji šaha u Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade i HDZ-a istaknuo je da se veseli što će Croatia Grand Chess Tour postati tradicionalan te će na taj način Zagreb i Hrvatska biti nezaobilazni na šahovskoj karti svijeta.

- Veselim se da će ovaj turnir pratiti milijuni ljubitelja šaha diljem svijeta. Natjecateljima želim puno uspjeha na turniru uz veliku zahvalnost organizatorima što imamo prigodu biti domaćini još jednog ovako velikog i vrijednog turnira.

A A A