Vijesti
8. 7. 2021.

Plenković na poslovnom forumu Udruge Hrvata BiH Prsten: Cijenimo vaš doprinos jačanju konkurentnosti Hrvatske!

Isto tako, cijenimo i vaše napore u povezivanju između Hrvata u Hrvatskoj i u BiH, posebice kroz gospodarsku suradnju. Čestitam vam na okupljanju niza poduzetnika na konferenciji o izazovima hrvatskog gospodarstva u postcovid razdoblju. Pred nama su tri godine bez izbora u kojima ćemo se posvetiti ostvarenju svih ključnih reformi iz Programa Vlade Rh i Nacionalne razvojne strategije. Ostvarit ćemo i četiri velika projekta: dovršetak Pelješkog mosta, članstvo u Schengenu i europodručju te nabava višenamjenskih borbenih aviona Rafale! - kazao je predsjednik Vlade i HDZ-a u svom uvodnom govoru.

Uspješno suočavanje s krizama

Istaknuo je da je Vlada većinu kriza s kojima je bila suočena uspješno prebrodila te je Hrvatska danas bolja zemlja nego što je bila prije pet godina, gospodarstvo je snažnije, a kriza s covidom također je dobro prebrođena.

Ponovio je da je covid kriza Hrvatsku stajala 34 milijarde kuna, plus dva razorna potresa sa štetama 129 milijardi kuna.

- Neovisno o tome plaće i mirovine se isplaćuju i Hrvatska danas ima više osiguranika nego 2019. godine - istaknuo je te dodao kako su preduvjeti za turističku sezonu maksimalno osigurani.

Ono gdje imamo problem, kako je kazao, je taj percepcijski element koji se manifestira kroz „nevjerojatnu sporost u procesu cijepljenja“.

Naveo je pritom primjer Malte koja se procijepila 80 posto te naglasio kako treba ohrabriti sve one koji imaju neke rezerve prema cijepljenju da se cijepe.

Hrvatska u hladnjacima ima 1,3 milijuna doza cjepiva

Ponovio je kako Hrvatska danas ima u hladnjacima 1,3 milijuna doza cjepiva.

- Da se odluče danas svi naši sugrađani koji do sada to nisu učinili cijepiti  mi bi praktično nakon druge doze za mjesec dana ili šest tjedana bili bi na onom postotku koji se zove kolektivni imunitet i mogli bi automatski uklonili sve restriktivne mjere i nastavili funkcionirati bez problema.

Što se budemo sporije cijepili, dodaje Plenković, to ćemo duže kao narod biti izloženi virusu, duže ćemo imati restriktivne mjere, financijske, ekonomske i zdravstvene štete, povećavat će se broj preminulih, dovodit ćemo sebe u nepovoljniji položaj u odnosu na one koji su tu zaštitu, cijepljenje, imunitet „munjevito usvojili“.

- Ljudi, cijepite se, ne čekajte, ne oklijevajte. Svatko tko oklijeva usporava one odgovorne, munjevite, brze, koji su razumni i racionalni, a to je ovih 45 posto koji su to već napravili. Potaknimo i ove druge da budu jednako odgovorni prema svima kao što su to ovi koji su to već učinili.

Ključne godine za provedbu reformi

Predsjednik Vlade i HDZ-a istaknuo je kako su Hrvatska i BiH prijateljske zemlje, politički, geografski i ekonomski neraskidivo vezane. Istaknuo je i važnost političke stabilnosti.

- Politička stabilnost je načelo od kojeg neću odustati, jer to je preduvjet svega. Ako je u zemlji politička stabilnost, onda je to dobro, onda je to prvi indikator da se s tom zemljom može surađivati, da se u nju može investirati.

- Hrvatska će biti iduće tri godine stabilna do idućih redovnih parlamentarnih izbora, imat će racionalnu, razumnu većinu koja se gradi na partnerstvu između najveće stranke s najvećom potporom u Hrvatskoj, a to je HDZ na desnom centru, naših partnera liberalnih zastupnika i nacionalnih manjina. U tom okviru ja vidim formulu uspjeha političke stabilnosti.

Iduće tri godine bit će ključne i za reformu zdravstvenoga sustava, pravosuđa, državne uprave, socijalnog sustava, bolje poslovno okruženje, istaknuo je uz ostalo predsjednik Plenković, poručujući kako treba biti iskorijenjena korupcija.

A A A