Vijesti
10. 7. 2021.

Potpora europskom putu BiH i nužnost reforme izbornog zakonodavstva!

Dubrovnik Forum i svi održani bilateralni sastanci bili su prigoda da još jednom vrlo jasno pojasnim politiku Hrvatske prema BiH i iskažem podršku reformskom procesu na njenom putu prema EU i NATO-u. Naglasili smo nužnost ravnopravnosti Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda. Naravno, zaželjeli smo da razgovori o reformi izbornog zakonodavstva u BiH okončaju na način koji će omogućiti Hrvatima da imaju legitimnu zastupljenost u predstavničkim tijelima i Predsjedništvu BiH te da nema preglasavanja koje ih dovodi u nepravedan položaj - kazao je predsjednik Andrej Plenković u izjavi za medije u Dubrovniku.

Još je jednom izrazio zadovoljstvo jako dobrom odazivu i odličnom odabiru tema na ovogodišnjem Dubrovnik Forumu. Zahvalio je ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu i suradnicima na odličnoj organizaciji, izrazivši uvjerenje da će rasprave pridonijeti boljem razumijevanju svih aktera.

- Ali i rješenjima koje ćemo zajednički tražiti nakon ove pandemije koja je u cijelosti promijenila način funkcioniranja svijeta u proteklih godinu i pol dana.

Jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda

Predsjednik Vlade i HDZ-a održao je sastanke s novoimenovanim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom, Miroslavom Lajčakom, posebnim predstavnikom EU-a za pregovore Srbije i Kosova, američkim izaslanikom za BiH i jugoistočnu Europu Palmerom te s potpredsjednikom EBRD-a Heilbronnom.

- Svi jako dobro razumiju našu hrvatsku poziciju, u konačnici nije to neka pozicija Hrvatske od jučer. Mi govorimo o temeljnim načelima daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma koji je imao koncept jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda. Naravno i prava svim ostalima, to uopće nije sporno - pojasnio je odgovarajući na novinarsko pitanje te istaknuo da izborni model kroz izborno zakonodavstvo BiH treba odražavati sistem koji će omogućiti ono što je tada bilo dogovoreno i što je, u konačnici, bilo u praksi primjenjivano bez ikakve zadrške do 2006. godine.

Nepravedno da se jedan konstitutivni narod osjeća nezadovoljno

- Nepravedno je, jedan konstitutivni narod se osjeća nezadovoljno, ne osjeća se da su izbori bili održani na način kako je to smišljeno - nastavio je, kazavši da moramo naći mehanizme koji će dati jamstva Hrvatima da će njihov predstavnik u Predsjedništvu biti legitimni predstavnik političkih stranaka Hrvata u BiH.

Podsjetio je da su izbori u BiH predviđeni za listopad 2022., a praksa upućuje na to da dogovore o izbornom zakonodavstvu treba donijeti u kalendarskoj godini koja prethodi izborima.

- Bio bih sretan kada bi se postigao konsenzus među političkim strankama u BiH do kraja godine.

A A A