Vijesti
15. 7. 2021.

Vjerujem da će CDU-CSU pobijediti na izborima i da će naš prijatelj Armin Laschet nastaviti voditi Njemačku u dobrom smjeru!

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u Kloster Seeonu u Bavarskoj na Klauzuri Kršćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU). U svom je obraćanju govorio o zajedničkim temama - promjenama uslijed Covid krize, naučenim lekcijama, Instrumentu iduće generacije, oporavku, migracijama, vanjskoj politici, proširenju EU-a i situaciji na JI Europe.

- Došao sam na poziv Kluba zastupnika CSU-a u saveznom parlamentu. Sastao sam se s bavarskim premijerom Markusom Söderom (CSU) i predsjednikom Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Manfredom Weberom. Nažalost, nije došao predsjednik CDU-a i predsjednik vlade Sjeverne Rajne-Vestfalije, naš prijatelj Armin Laschet zbog velike tragedije u kojoj je poginulo nekoliko ljudi uslijed vremenskih nepogoda - kazao je Plenković.

Stabilna prednost CSU-CDU-a

Dodao je da je imao prigodu održati govor o budućnosti Europe te vrlo kvalitetan dijalog sa zastupnicima CSU-a.

- Uoči izbora u Njemačkoj razgovarali smo i o trenutnoj situaciji ovdje. Prema anketama CDU-CSU uvjerljivo vode i za dva mjeseca ćemo vidjeti rezultate izbora i s kime bi mogli formirati novu parlamentarnu većinu. Politička zbivanja kako u Njemačkoj, tako i drugdje ukazuju na sve veću fragmentiranost. Unatoč posljedicama Covid krize, prednost koju imaju CDU-CSU u odnosu na druge političke stranke u Njemačkoj je stabilna.

Potpora Arminu Laschetu

Armin Laschet je vrlo iskusan predsjednik vlade jedne od najvećih i ekonomski najsnažnijih njemačkih pokrajina. Bio je zastupnik u Europskom parlamentu, poznajemo se. Prije tri godine posjetio sam ga u Dusseldorfu u Hessenu, imamo odličnu suradnju i uvjeren sam da će on sa svojim i karakterom i programom koji su zajednički napravili CDU i CSU dobiti potporu i voditi Njemačku u dobrom smjeru.

Angela Merkel ostavila je veliki trag u politici

Odlazak Angele Merkel nakon 16 godina je i za Njemačku i za Europu ogromna je promjena za političku scenu. Ostavila je veliki trag u politici i sa svoja četiri mandata obilježila je razvoj Europske unije, što će se sigurno osjetiti. U tom smislu Njemačka se sprema na određenu promjenu, no čini mi se da će građani težiti stabilnosti i promjeni u jednom. A to je ono što Laschet nudi.

A A A