Vijesti
20. 7. 2021.

Nastavit ćemo pružati snažnu potporu po pitanju zaštite prava Hrvata u BiH i njihove legitimne zastupljenosti!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković primio u Banskim dvorima zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića. Razgovarali su o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na ostvarivanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH te zaštiti prava hrvatskoga naroda, a teme su bile i borba protiv COVID-19, proces cijepljenja te nastavak gospodarske suradnje Hrvatske i BiH.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković poručio je da je Hrvatska na razini EU-a najsnažniji zagovaratelj nastavka europskog puta Bosne i Hercegovine, te je izrazio i podršku približavanju BiH prema članstvu u NATO-u. Pritom je važno osnažiti reformski proces koji jamči gospodarsku stabilnost te boljitak čitave zemlje.

Hrvatska donirala 240.000 doza cjepiva BiH

U kontekstu suzbijanja COVID-19, dr. Dragan Čović izrazio je zahvalnost premijeru Plenkoviću na snažnoj pomoći Hrvatske koja je, kao partner i susjedna zemlja, donirala BiH ukupno 240 tisuća doza cjepiva. Predsjednik Vlade naglasio je da će se, slijedom odluke Vlade, u Hrvatskoj moći besplatno cijepiti i oni koji nemaju zdravstveno osiguranje, što je važna poruka Hrvatima u BiH, kao i Bošnjacima i Srbima i svim ostalim građanima BiH.

Važnost reformskih procesa i unutarnje stabilnosti

Dr. Čović je naglasio važnost trenutnih reformskih procesa za europski put i unutarnju stabilnost i razvoj BiH. Iskazao je uvjerenje u postizanje konačnog dogovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim izmjenama tijekom 2021., naglašavajući kako se temeljne pretpostavke BiH ne smiju dalje dovoditi u ugrozu. Poručio je da konstitutivni narodi moraju biti legitimno i primjereno zastupljeni u vlasti.

Položaj Hrvata u BiH od vitalnog je hrvatskog interesa

Predsjednik Plenković istaknuo je da je pitanje položaja Hrvata u BiH od vitalnog hrvatskog interesa. Kazao je da je konzistentna politika Vlade pružanje snažne potpore postizanju jednakopravnosti hrvatskog naroda te da Hrvati budu legitimno zastupljeni u Predsjedništvu i najvišim predstavničkim institucijama BiH.

Poručio je da Hrvatska želi konstruktivno pomoći da se postigne konsenzus svih političkih aktera o reformi izbornog zakona u BiH. O tome je na nedavno održanom Dubrovnik forumu predsjednik Vlade i HDZ-a razgovarao s novoimenovanim predstavnikom za BiH Schmidtom te američkim izaslanikom za BiH i jugoistočnu Europu Palmerom.

A A A