Vijesti
27. 7. 2021.

NPOO je velika šansa za Hrvatsku - Cilj je da se što prije vratimo na putanju koju smo imali prije Covid krize!

(VIDEO) Izrazili smo zadovoljstvo rejtingom stranke od 30 posto na kraju prve godine mandata. Govorili smo o turističkoj sezoni, cijepljenju, mjerama Stožera, odluci vijeća ministara nadležnih za ekonomske i financijske poslove da se na razini EU odobri NPOO… Uskoro će doći i avansna sredstva koja su nam vrlo važna za provedbu projekata. Nakon jučerašnjeg otvaranja Istarskog ispilona, sutra će se fizički spojiti zadnji element konstrukcije Pelješkog mosta. To je trenutak koji simbolizira spajanje juga Hrvatske s ostatkom zemlje. Hrvatska će time riješiti pitanje staro više od 300 godina! - kazao je, među ostalim, predsjednik Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Izjavu predsjednika Vlade i HDZ-a - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O ZAJEDNIČKOJ SJEDNICI

Održali smo redovitu sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća gdje smo rezimirali sva aktualna politička zbivanja. Zadovoljni smo što je rejting stranke na kraju prve godine mandata na 30 posto. Također, planirali smo i aktivnosti za sljedeći tjedan, od kojih je najvažniji Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja. Govorili smo i o turističkoj sezoni, cijepljenju, mjerama Stožera, odluci vijeća ministara nadležnih za ekonomske i financijske poslove da se na razini EU odobri Nacionalni plan oporavka i otpornosti… Uskoro će doći i avansna sredstva koja su nam vrlo važna za provedbu projekata. Odobreno je, dakle, 47,5 milijardi kuna za idućih 5 godina i veselimo se toj velikoj šansi da se što prije vratimo na putanju koju smo imali prije Covid krize pomogne Hrvatskoj što prije.

O PELJEŠKOM MOSTU

Nakon jučerašnjeg otvaranja Istarskog ispilona, sutra će biti i fizičko spajanje zadnjeg elementa konstrukcije Pelješkog mosta. To je trenutak koji simbolizira spajanje juga Hrvatske s ostatkom zemlje. Hrvatska će time riješiti pitanje staro više od 300 godina. Dogodine, kad se završe svi elementi tog projekta vrijednog više od 520 milijuna eura, od čega je 357 milijuna bespovratnih eura iz EU fondova, bit će pravo otvaranje. Tada će biti pozvani svi, a sada bi bilo dobro da se ovi grintavci ne sekiraju.

O SASTANKU S HRVATSKIM GENERALSKIM ZBOROM

Imamo stalan dijalog i redovite susrete. HGZ okuplja generale pobjedničke Hrvatske vojske i važno nam je čuti njihov stav o smjeru Hrvatske, aktivnostima Vlade, pa tako i o Programu obilježavanja Dana pobjede koji se finišira. HGZ je suglasan, nije bilo nikakvih nedoumica ili prigovora.

O POSTIGNUĆIMA UNATOČ KRIZI

Država je stala iza privatnog sektora. Kada uračunamo oslobađanje od raznih davanja i doprinosa, ukupno smo izdvojili smo 17 milijardi kuna za radnike i poslodavce. Tu su još i sektorske potpore, fiksni troškovi, financiranje brojnih nepredviđenih rashoda za zdravstveni aspekt Covid krize… Mislim da nije dobro da ima previše disonantnih tonova. Unatoč svemu, uspjeli smo osigurati da svi imaju plaću i mirovinu, prebrodili smo najveću financijsku krizu u zadnjih 100 godina, a pritom zadržali investicijski kreditni rejting i ispunili kriterije Europskog tečajnog mehanizma II. Kada to gledate u cjelini, onda je ključna riječ - povjerenje. Treba imati malo više uvažavanja prema svemu što se zajednički postiglo u zaista zahtjevnim okolnostima.

A A A