Vijesti
8. 8. 2021.

Čestitke slavodobitniku Mihovilu Župi - Sinjska alka utjelovljuje identitet Hrvatske i grada Sinja!

Na ovogodišnjoj Alki za mjesto slavodobitnika nadmetalo se 17 alkara kopljanika, među kojima četiri debitanta. Mihovil Župa Alku je osvojio s tri pogotka „u sridu“ i dva pogodaka „u dva“. Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković: „Od srca čestitam slavodobitniku 306. Sinjske alke Mihovilu Župi, debitantu koji je slavio sa sedam punata! Sinjska alka je važan događaj za Cetinsku krajinu i Hrvatsku. To je naša tradicija, baština i sve ono što utjelovljuje identitet Hrvatske, a isto tako i grada Sinja“.

Sinjska alka hrvatska je viteška igra koja se održava svake godine u nedjelju, u prvoj trećini mjeseca kolovoza u Sinju - na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. godine. Na taj se dan 700 hrvatskih vojnika iz Sinja, uz zagovor svoje zaštitnice Čudotvorne Gospe Sinjske, junački oduprlo višestruko brojnijem osmanlijskom osvajaču.

Od 2010. godine, Sinjska alka upisana je na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Sjajan događaj za Cetinsku krajinu

Predsjednik Vlade i HDZ-a je uoči početka Sinjske alke odgovarao na pitanja novinara. Kazao je da očekuje lijepu utrku, naglasivši da je riječ o sjajnom događaju za Cetinsku krajinu i Hrvatsku, događaju koji utjelovljuje hrvatski identitet.

Za utorak je najavio sastanak turističkog sektora u Opatiji na kojem će se napraviti inventura sezone koja je prema pokazateljima dobra iznad očekivanja.

- Atmosfera je jako dobra i veselim se još jednoj sinjskoj Alki - rekao je uvodno Plenković, koji se prethodno susreo s gvardijanom Samostana Čudotvorne Gospe Sinjske fra Antom Čovom te sudjelovao na Vojvodinom prijemu u Alkarskim dvorima.

Ponosni na Bljesak i Oluju

Govoreći o aktualnim temama pa tako i zamolnici tužiteljstva Bosne i Hercegovine i hrvatskom Ministarstvu pravosuđa i uprave u svezi s preuzimanjem kaznenog progona protiv više umirovljenih hrvatskih ratnih zapovjednika iz operacije Bljesak Plenković je odgovorio da su upoznati s tom činjenicom već neko vrijeme.

- Procedura je takva da će prvo Ministarstvo pravosuđa proučiti tu dokumentaciju i vidjeti postoje li tu sve pretpostavke ili postoje neke zapreke da to proslijedi Državnom odvjetništvu. Nakon toga će, sukladno zakonu, Državno odvjetništvo sve to proučiti i na njima je da donose odluke.

Dodao je da u ovom trenutku ne može prejudicirati što će Državno odvjetništvo učiniti, ali da u supstantivnom smislu svakako može u konačnici to odbaciti i na taj način riješiti problem.

- Što se nas tiče Bljesak, Oluja, vojnoredarstvene operacije koje su  bile oslobodilačkog karaktera, operacije koje su Hrvatskoj ponovo donijele integritet državnog teritorija su operacije na koje ćemo biti ponosni i nikakvi ih procesi, bez obzira na koji se način oni pokretali, neće dovesti u pitanje.

Dodao je da ovo nije prva takva situacija te da, koliko on shvaća, ovdje nije riječ ni o kakvim optužnicama već zahtjevu za pravnu pomoć.

Upitan za komentar haaške potvrde da je Milošević bio agresor odgovorio je da se to Hrvatima ne treba dokazivati.

Epidemiološka pravila su tu za naše građene i turiste, a ne protiv njih

Glede epidemioloških mjera za sinjsku Alku i reakcija gradonačelnika Bulja Plenković je odgovorio da su pravila jednaka za sve.

- Pravila su donesena za naše građane i turiste, a ne protiv njih. Ne vidim nikakva problem, danas je, koliko ja shvaćam, režim na tribinama takav da može biti više ljudi nego lani. Lani se nitko nije bunio.

Sezona iznad procjena i očekivanja

Dodao je da je turistička sezona dobra, iznad očekivanja i procjena.

- Država i svi segmenti su učinili da ona bude bolja u pogledu epidemiološke slike i u pogledu napora za promociju Hrvatske kroz Ministarstvo turizma, Hrvatsku turističku zajednicu i ostale subjekte. Imamo sada podatke, u utorak ćemo imati veliki sastanak cijelog turističkog sektora u Opatiji na kojem će biti pet-šest ministra, svi župani obalnih županija. Želimo napraviti jednu inventuru onog što se napravilo u ovoj turističkoj sezoni, koja će prema ovom što vidim biti 65-70 % brojeva iz rekordne 2019. godine, što je s obzirom na situaciju u kojoj smo bili i okruženje – sjajno! - zaključio je Plenković pozvavši na disciplinu i odgovornost da sezona traje što dulje.

- Budemo li narančasti još dva-tri tjedna i moći ćemo govoriti o snažnom gospodarskom oporavku. Najave za drugi kvartal su sjajne u pogledu rasta, ako se ovako nastavi sezona, bit će jako dobre i za treći kvartal i to je u ovom trenutku najvažnije.

A A A