Vijesti
22. 8. 2021.

Lijepo je ponovno biti u prijateljskoj Ukrajini! Hrvatska podupire njezin teritorijalni integritet & europski put

Uoči Inauguracijskog summita Krimske platforme i 30. obljetnice neovisnosti Ukrajine, Andrej Plenković susreo se u Kijevu s bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom: „Krimska platforma okuplja brojne šefove država i vlada kako bi se poboljšala učinkovitost međunarodnog odgovora na aneksiju Krima i okupaciju Donjecka i Luganska. Boravak u Kijevu iskoristit ću i kako bismo što bolje pripremili budući bilateralni susret na korist obje zemlje. Uvijek se trebamo podsjetiti da je Ukrajina među prvima priznala hrvatsku neovisnost, to ćemo prijateljstvo i solidarnost uvijek njegovati“.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a, koji boravi u dvodnevnome službenom posjetu Ukrajini u vrijeme obilježavanja 30. obljetnice njene neovisnosti, u Kijevu se uoči Inauguracijskog summita Krimske platforme susreo s bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

U izjavi za medije Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo susretom „s prijateljem s kojim je surađivao još Europskom parlamentu“ te naglasio jasnu hrvatsku potporu teritorijalnom integritetu i europskom putu Ukrajine:

- Bivši predsjednik Petar Porošenko dao je veliki doprinos u afirmaciji europskih vrijednosti štiteći nacionalne interese Ukrajine i čineći je zemljom koja teži postati europskim partnerom. Drago mi je da sam sudjelovao u tom procesu podupirući inicijativu od bilateralne do europske razine.

Posve jasna pozicija Hrvatske

Zahvalio je i sadašnjem ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju na pozivu na Inauguracijski sastanak na vrhu Krimske platforme, ocijenivši da je riječ o sjajnoj inicijativi:

- Sretan sam što s mnogim drugim europskim dužnosnicima u ponedjeljak mogu participirati na summitu. Krimska platforma važna je inicijativa koja okuplja brojne šefove država i vlada te ministre vanjskih poslova kako bi se poboljšala učinkovitost međunarodnog odgovora na aneksiju Krima i okupaciju Donjecka i Luganska. Pozicija Hrvatske posve je jasna: u cijelosti podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine.

Suradnja još iz Europskog parlamenta

Dodao je da će svoj ponovni boravak u Kijevu iskoristiti i za unaprjeđenje hrvatsko-ukrajinskih odnosa na političkoj, gospodarskoj i kulturnoj razini kako bismo što bolje pripremili buduće bilateralne susrete u korist objema zemljama.

Plenković je istaknuo da Hrvatska istodobno podržava i europske napore Ukrajine:

- Dobro je da golemi broj ukrajinskih građana podržava taj smjer. To je bio dio mojih aktivnosti i prije nego što sam postao predsjednik Vlade RH, dok sam u Europskom parlamentu vodio delegaciju za odnose s Ukrajinom i u tom razdoblju vrlo tijesno surađivao s predsjednikom Porošenkom na europskoj reformi. Vjerujem da ćemo tako nastaviti i u budućnosti.

 

Plenković-Porošenko: Ustavnom reformom do reintegracije okupiranih područja!

 

Velika i prijateljska zemlja

Lijepo je ponovno biti u ovoj velikoj i prijateljskoj zemlji - zaključio je rekao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a, izrazivši zadovoljstvo što se posjet odvija u kontekstu velikoga događaja - 30 obljetnice ukrajinske neovisnosti:

- Uvijek se trebamo podsjetiti da je Ukrajina bila među prvim zemljama koje su priznale hrvatsku neovisnost, to ćemo prijateljstvo i solidarnost uvijek njegovati!

S PREMIJEROM ŠMIHALOM & PREDSJEDNIKOM ZELENSKIJEM

Osim što će sudjelovati na Inauguracijskom summitu Krimske platforme, Andrej Plenković će se u ponedjeljak sastati i s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom te ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Teme: mirna reintegracija, LNG terminal, dogovor o bilateralnim posjetima, Hrvatsko-ukrajinski poslovni forum…

A A A