Vijesti
23. 8. 2021.

Otklon od svakog totalitarizma, osuda svih zločina & kultura sjećanja na sve nevine žrtve

(PHOTO) Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma. „Nikad ne smijemo zaboraviti žrtve nijednog režima! Nedemokratski sustavi u 20. stoljeću doveli su u Hrvatskoj do tragičnih stradanja, progona i likvidacija političkih neistomišljenika. Uz primjereno obrazovanje mladih o zločinima, gradimo društvo tolerancije i njegujemo kulturu sjećanja kako bismo se još spremnije suočavali s izazovima budućnosti - poručio je Tomo Medved koji je na Mirogoju odao počast žrtvama. Nakon toga je u Gospiću sudjelovao na ispraćaju 102 žrtve II. svjetskog rata i poraća.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, zapalio je svijeće na više mjesta na Mirogoju: kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, kod Spomen-obilježja hrvatskim žrtvama Bleiburga i križnih putova, na Grobnici narodnih heroja te na grobu Brune Bušića i prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Ekshumiranje žrtava, dostojanstveni pokop & pijetet

Obilježavajući Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, poručio je da naša Vlada - uz primjereno obrazovanje mladih o zločinima - gradi društvo uključivosti, tolerancije i dijaloga te njeguje kulturu sjećanja kako bismo se još spremnije suočavali s izazovima budućnosti i jamčili perspektivu Hrvatske:

- Vidljiva je predanost naše Vlade: nastavljamo provoditi aktivnosti ekshumiranja svih žrtava, njihovog dostojanstvenog pokopa i iskazivanja pijeteta. Nakon Mirogoja, u Gospiću ćemo danas pokopati 102 posmrtna ostatka žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, koje su ekshumirane u Lici.

Nema razlike među žrtvama

Nikad ne smijemo zaboraviti žrtve nijednog režima! - dodao je general Medved:

- Nedemokratski sustavi u 20. stoljeću doveli su u Hrvatskoj i Europi do tragičnih stradanja, do progona i likvidacija političkih neistomišljenika. Nema razlike među žrtvama.

 

Predsjednik Plenković odao počast žrtvama svih totalitarnih režima: Nedvosmislena osuda svih zločina

 

ISPRAĆAJ 102 ŽRTVE 2. SVJETSKOG RATA & PORAĆA

U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, Medved je potom sudjelovao i na ispraćaju 102 žrtve II. svjetskog rata i poraća, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani na četiri lokacije koje je na širem području Gospića istražilo Ministarstvo hrvatskih branitelja - Lički Osik (predjeli Balatin i Vrištine) te Mušaluk (predjeli Klanac i Čanić Gaj).

Komunistički teror

Sve su žrtve stradale u travnju 1945. godine, nakon ulaska partizana, a pregledom koštanih elemenata posmrtnih ostataka nakon ekshumacije utvrđeno je da se radi o osobama muškog spola, uglavnom u dobi od 20 do 45 godina i sa streljnim ozljedama, no pojedine žrtve imale su samo između 16 i 20 godina.

Misu zadušnicu i obred ukopa na Gradskom groblju svete Marije Magdalene u Gospiću predvodio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.

Još mnogo neotkrivenih grobišta

102 stradale osobe poslije toliko godina danas napokon nalaze svoj mir i pravo na grob, no još je mnogo, mnogo žrtava stradalih u bezumlju totalitarnih režima, koje ni do danas nisu pronađene. Još je mnogo neotkrivenih grobišta - napomenuo je Medved:

- Obitelji još nepronađenih žrtava, u svojoj tuzi, traže naše daljnje zalaganje i suradnju kako bi i one mogle zapaliti svijeću na grobovima svojih voljenih. Zato nastavljamo s iskapanjima na lokacijama u Gospiću i nizu drugih mjesta koja u svojoj tišini skrivaju mnoge ugašene živote.

Neumorno tragamo za žrtvama

Poručio je da je na nama i budućim naraštajima da neumorno tragamo za žrtvama, promišljamo povijest i čuvamo vrijednosti slobode, samostalnosti i suvereniteta, koje su nam hrvatski branitelji svojom žrtvom u Domovinskom ratu omogućili:

- I ovom prigodom, još jednom, zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos da obitelji žrtava koje danas komemoriramo i pokapamo napokon imaju mjesto na kojem će moći zapaliti svijeću i pomoliti se za duše svojih pokojnika, znajući pritom gdje počivaju njihovi posmrtni ostaci.

A A A