Vijesti
21. 8. 2021.

Oštra osuda odluke o preimenovanju kotorskog plivačkog bazena po čuvaru zloglasnog logora Morinj

Nakon promjene vlasti iz Crne Gore opet stižu zabrinjavajuće vijesti s aspekta odnosa spram Hrvata kao autohtone nacionalne manjine - poručio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić koji je u Hrvatskom saboru i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva RH-CG. „Sramotna odluka Općine Kotor potkopava razvoj bilateralnih odnosa i međusobno povjerenje. Morinj je mjesto patnje i stradanja mnogih Hrvata, čije ožiljke još osjećamo, posebno na jugu Lijepe Naše“.

„Nakon moje službene reakcije na nedavne prijetnje predsjedniku Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića i pokušaje zastrašivanja članova hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori, s osjećajem olakšanja primio sam ohrabrujući odgovor potpredsjednice Skupštine Crne Gore i predsjednice Grupe prijateljstva s Hrvatskim saborom gđe. Branke Bošnjak, koja je snažno osudila te napade i izrazila uvjerenje da će crnogorske institucije adekvatno sankcionirati počinitelje“ - istaknuo je Branko Bačić u svojoj FB objavi:

 

Branko Bačić uputio pismo potpredsjednici Skupštine Crne Gore u povodu nedavnih prijetnji i zastrašivanja članova hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori

 

- Nažalost, tek koji tjedan dana poslije, iz Crne Gore ponovno stižu zabrinjavajuće vijesti! Općina Kotor donijela je odluku o preimenovanju plivačkog bazena po imenu čuvara zloglasnoga logora Morinj 1991. godine. Ovakva odluka, koju ne mogu nazvati drukčije nego sramotnom, ponovno potkopava razvoj bilateralnih odnosa i baca sjenu na dosadašnju suradnju i mnogobrojne napore koje smo godinama gradili u cilju stvaranja međusobnog povjerenja i uvažavanja. 

Novo pismo Skupštini Crne Gore 

Hrvatske institucije i dužnosnici, među njima i ja osobno, i ovaj smo put reagirali u skladu s našim ovlastima - nastavio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva RH-CG - te ćemo ubuduće s još većom pažnjom pratiti zbivanja u Crnoj Gori:

- U novom pismu upućenom Skupštini Crne Gore najoštrije sam osudio donesenu odluku o preimenovanju plivačkog bazena u Kotoru. Logor Morinj bio je mjesto stradanja i patnje naših sunarodnjaka čije ožiljke još osjećamo, posebno na jugu Lijepe Naše. 

 

13. siječnja - Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori. „S ponosom podižemo trobojnicu, ostali smo ono što i jesmo - Hrvati!“

 

Nadam se …

Nadam se da će se glas crnogorskih građana koji njeguju europske i slobodarske vrijednosti u budućnosti više i jače čuti te da će ovakve sramotne inicijative biti kratkog vijeka. Hrvatska zajednica u Crnoj Gori, iako malena brojem, svojom bogatom kulturnom baštinom i duhovnim identitetom kontinuirano doprinosi boljitku i razvoju Crne Gore - zaključio je Bačić u novom pismu Skupštini Crne Gore.

 

Hrvatska želi zaštititi bogatu povijesno-kulturnu baštinu bokeljskih Hrvata

 

PHOTO: Izaslanstvo Međuparlamentarne skupine prijateljstva RH-CG s vodstvom Hrvatske građanske inicijative

A A A