Vijesti
26. 8. 2021.

CROBAROMETAR: HDZ premoćno prvi - sunovrat SDP-a & DP-a

Prema istraživanju Nove TV, HDZ je s 30.0% uvjerljivo, suvereno najjača politička opcija u Hrvatskoj, i to poslije 5 godina mandata naše Vlade RH te 13 mjeseci nakon parlamentarnih izbora. SDP je pak potonuo s 14.3 na 12.7%! Družini posrnulog Peđe Grbina i „bombarderke“ Mirele Ahmetović rejting je u mjesec dana pao za 1.6%. Ipak, Domovinski pokret gubitnik je mjeseca: bivša Škorina stranka pala je sa 7.7 na 5.0%. Dakle, za 2.7 postotna boda.

„Andrej Plenković uistinu može biti zadovoljan. HDZ već mjesecima drži 1. mjesto, pa tako i kolovoz završava s podrškom od 30% birača“ - komentar je to Dnevnika Nove TV.

Sigurnost, stabilnost, kontinuitet

Osim što smo i poslije 5 godina mandata naše Vlade RH te 13 mjeseci nakon parlamentarnih izbora suvereno najjača politička opcija, naša stranka bilježi i (blagi) rast: u srpnju smo imali 29.8%.

 

Crobarometar: HDZ zadržava premoćno vodstvo, a SDP nakon petomjesečnog pada rejtinga više nije druga stranka u Hrvatskoj!

 

Potop Peđe Grbina

Prema redovitome mjesečnom istraživanju Crobarometar za kolovoz, na 2. je mjestu, drugi mjesec zaredom, platforma MOŽEMO - 15.6%. 

A u SDP-u bi trebala zvoniti zvona na uzbunu. Potonuli su sa srpanjskih 14.3 na sadašnjih 12.7%! Družini posrnulog Peđe Grbina i „bombarderke“ Mirele Ahmetović rejting je u mjesec dana pao za 1.6%.

DP - gubitnik mjeseca

Ipak, Domovinski pokret gubitnik je mjeseca: Škorina stranka bez Škore pala je sa 7.7 na 5.%, na rub izbornog praga. Dakle, u mjesec dana izgubili su 2.7 postotna boda.

SDP-u i DP-u su raskoli, međusobna javna blaćenja i izbacivanje članova stigli na naplatu.

Samo 5 opcija prelazi prag

„Svađe u DP-u dovele su MOST na 4. poziciju, rejting im je skočio na 8.9%“ - napominju s Nove TV.

I tih pet stranaka/platformi jedine prelaze izborni prag. Ostale su daleko ispod: HSU (2.7%), Fokus (1.5), Radnička fronta (1.3), Živi zid (1.2), Centar na 1,1 posto.

Glasni bez glasova

Svi ostali skupa imaju 5.8%: IDS (0.6%), HNS (0.4), Reformisti i HSLS (po 0.3), SDSS (0.1)... GLAS vrlo glasne Anke Mrak Taritaš pao je ispod „magične granice“ od 0.1%.

Neodlučnih je birača 14.2%.

NAPOMENA

Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 987 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3.3%, a za rejtinge stranaka +/- 3.6%.

A A A