Vijesti
27. 8. 2021.

Rekordni rast BDP-a od 16.1% potvrda je da se hrvatsko gospodarstvo brzo oporavlja - i brže od svih projekcija!

Andrej Plenković: Naša je Vlada osigurala gospodarsku stabilnost u uvjetima COVID krize. Činjenica da je danas u Hrvatskoj veći broj zaposlenih nego prije pandemije potvrđuje da smo iz faze očuvanja radnih mjesta prešli u fazu kreiranja radnih mjesta. Pristup balansiranja mjera za očuvanje i zdravlja i nacionalne ekonomije pokazao se djelotvornim i po rezultatima turističke sezone - koji su također iznad svih očekivanja. Uz 25 milijardi eura iz EU-a, imamo polugu za snažni gospodarski razvoj!

Prema danas objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2. kvartalu 2021. zabilježen je u odnosu na 2. kvartal 2020. izuzetno visoki godišnji rast BDP-a od 16.1%, što je, prema podacima Eurostata, 5. najviši rast među članicama Europske unije (iza Španjolske, Francuske, Mađarske i Italije) te, uz Mađarsku, najbrži među zemljama središnje i istočne Europe - ističe se u priopćenju Vlade RH.

Vlada RH osigurala gospodarsku stabilnost

„Rast BDP-a na godišnjoj razini iznad 16% pokazuje da je hrvatsko gospodarstvo na putu još bržeg oporavka od naših očekivanja, što je potvrda je hrvatska Vlada dala snažan odgovor na krizu i osigurala gospodarsku stabilnost u uvjetima pandemije“ - izjavio je tim povodom predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Činjenica da je danas u Hrvatskoj veći broj zaposlenih nego prije COVID-19 krize potvrđuje da smo iz faze očuvanja radnih mjesta prešli u fazu kreiranja novih radnih mjesta. Naš pristup balansiranja mjera za očuvanje i zdravlja i gospodarstva pokazao se djelotvornim i po rezultatima turističke sezone, koji su iznad svih očekivanja.

„Vlada je posvećena provedbi reformi i ostvarenju investicija iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, kao i obnovi potresom stradalih područja. Korištenjem gotovo 25 milijardi eura osiguranih iz EU-a za iduće desetljeće imamo polugu za snažan gospodarski razvoj Hrvatske'' - zaključio je Andrej Plenković.

Rast osobne potrošnje & izvoza roba i usluga

Nakon četiri kvartala pada BDP-a - nastavlja se u priopćenju - 2. kvartal ove godine je prvi u kojem BDP raste od početka COVID-19 krize, u kojoj je u 2020. naš BDP pao za -8%.

Najveći doprinos godišnjem rastu BDP-a u 2. kvartalu 2021. dolazi od rasta osobne potrošnje, koja je bila viša za 18.4%, te od izvoza roba i usluga, koji je porastao za 40.9% uslijed većeg oporavka turističkih djelatnosti.

Politika očuvanja radnih mjesta & provedba porezne reforme

Za ovakav gospodarski oporavak i visoki rast osobne potrošnje Vlada je pridonijela i politikom očuvanja radnih mjesta u proteklom razdoblju, čime smo uspjeli održati tržište rada stabilnim, kao i nastavkom provedbe porezne reforme, što je omogućilo i daljnji rast prosječne plaće.

Hrvatska ovakvim kretanjima gospodarske aktivnosti u 2. kvartalu ima brži gospodarski rast nego prosjek EU-a, koji iznosi 13.2%. Ako bismo promatrali prvu polovicu 2021. u odnosu na prvu polovicu 2020. godine, Hrvatska bilježi rast BDP-a od 7.7% - navodi se na kraju priopćenja iz Banskih dvora.

NAJVEĆI RAST OD 1996.

Kako napominju iz Državnog zavoda za statistiku, najveći je to rast od 1996. godine - otkad DZS i prati te podatke. Dosad rekordni rast BDP-a od 7.2 posto bio je zabilježen u 2. tromjesečju 1997. godine.

A A A