Vijesti
26. 8. 2021.

Nikad čvršći međunarodni položaj Hrvatske - Nikad veća europska sredstva!

PVRH Andrej Plenković o godišnjoj Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika RH: Ulazak u Schengensko područje i Eurozonu naši su idući ključni ciljevi, a dolazak novih borbenih aviona 2024. strateški mijenja pogled na Hrvatsku i našu vojnu sposobnost. Pred nama su i ubrzani gospodarski oporavak i snažni rast te provedba reformi i razvojnih projekata iz NPOO-a.

Hrvatska danas, bez ikakvih dilema, ima najsnažniji vanjskopolitički položaj otkad je međunarodno priznata država - naglasio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a na rubu godišnje Konferencije veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske koja se održala u jeku krize u Afganistanu.

Ulazak u šengenski prostor i europodručje naši su glavni vanjskopolitički prioriteti, a dolazak novih borbenih aviona 2024. strateški mijenja pogled na Hrvatsku i našu vojnu sposobnost - ponovio je Andrej Plenković na konferenciji na kojoj je posebni gost bio bivši britanski premijer Tony Blair.

 

S Tonyjem Blairom o globalnim izazovima & ulasku Hrvatske u Schengen 2022. i Eurozonu 2023.

 

Nastavljamo čvrsto štititi državnu granicu 

Kao neposredne izazove naveo je gospodarski oporavak te krizu u Afganistanu i potencijalne migrantske tokove:

- Jasno je i hrvatsko i europsko stajalište: nastavit ćemo čvrsto štititi našu državnu granicu, koja je i vanjska granica EU-a, a primit ćemo one osobe koje su surađivale s kontigentima Hrvatske vojske u mirovnoj misiji u Afganistanu ili koji su rodbinski povezani s RH.

 

Hrvatska vanjskopolitički nikad nije bila jača, idući ciljevi Schengen i euro

 

PRIMANJE U BANSKIM DVORIMA

Večer prije predsjednik Vlade RH i HDZ-a upriličio je u Banskim dvorima već tradicionalno primanje za sudionike Konferencije i predstavnike diplomatskog zbora u RH:

- Globalna suradnja važna je u borbi protiv COVID-a, a mi smo uspjeli izbalansirati zdravstvenu zaštitu i očuvanje gospodarstva, što se vidi i po povećanju broja zaposlenih i po sjajnoj turističkoj sezoni. Pred Hrvatskom su obnova nakon potresa, ubrzani gospodarski oporavak i snažni rast uz pomoć rekordnih EU sredstava te provedba reformi i razvojnih projekata iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

 

Uspjeli smo izbalansirati zdravstvenu zaštitu i očuvanje gospodarstva

 

A A A