Vijesti
6. 9. 2021.

Jesensko zasjedanje započinje iduće srijede, 15. rujna. Hrvatski sabor bez prekida će zasjedati do 12. studenog

Gordan Jandroković nakon sjednice saborskog Predsjedništva: Stanka će uslijediti zbog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a zastupnici se u klupe vraćaju 24. studenog. U njima će ostati do kraja ustavnog roka, tj. do 15. prosinca, a po potrebi i duže.

„Već sada zastupnike za raspravu čeka više od 120 točaka, no očekuju se i dodatne točke. Tako da nas čeka dosta intenzivan rad“ - također je najavio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Istaknuo je da zdravstveno-zaštitne mjere u Saboru ostaju iste: zastupnici će s govornice i s mjesta govoriti bez zaštitnih maski, ali će u sabornici sjediti s maskama.

O kandidatu za predsjednika Vrhovnog suda

Najavio je i da će parlamentarna većina stav o kandidatu za predsjednika Vrhovnog suda RH izreći nakon što bude poznato obrazloženje Opće sjednice Vrhovnog suda i nakon što se održi saslušanje na sjednici nadležnog Odbora za pravosuđe:

- Dopustite još nekoliko dana, nije to toliko dugo, a onda će se znati stajalište vladajuće većine o kandidatu za šefa Vrhovnog suda.

O razrješenju i imenovanju tajnika Sabora

Jandroković je najavio i da će Hrvatski sabor početkom jesenskog zasjedanja donijeti odluku o razrješenju i imenovanju tajnika Sabora. Sadašnjem Davoru Orloviću, naime, prije 11 mjeseci istekao je četverogodišnji mandat:

- Rokovi su ponešto probijeni, ali to nije prvi put, to se i prije događalo u saborskoj praksi. Imali smo potres, epidemiološke mjere, pripremu promjena u ustrojstvu Sabora. Odluka o razrješenju i imenovanju donosi se na plenarnoj sjednici, za što je potreban dogovor. U tijeku su konzultacije i to je jedini razlog kašnjenja. Nema ništa što je sporno.

Tko će biti tajnik, Orlović ili netko novi, predsjednik Hrvatskog sabora nije mogao odgovoriti: „Konzultacije traju“.

A A A