Vijesti
18. 9. 2021.

Svi Hrvati, uz svoj rodni grad, u srcu nose i Vukovar!

Andrej Plenković na 30. obljetnici Bitke za Vukovar: Volja, ustrajnost i požrtvovnost vukovarskih branitelja zadivili su i ohrabrili hrvatski narod u najtežim trenucima Domovinskog rata. Vama, koji ste dali sve za Hrvatsku, iskreno i ponizno hvala! Grad Heroj je grad heroja, a mlada hrvatska demokracija pokazala je Europi i svijetu kako se brani sloboda. Pokazala je da se srcem i uzdignute glave može poraziti totalitarni, zločinački velikosrpski režim. Težnja za slobodom jača je i od najjačeg oružja!

Bitka za Vukovar, herojska i prekretnička bitka Domovinskoga rata, ove je godine prvi put obilježena na državnoj razini.

Obraćanje predsjednik Vlade RH i HDZ-a sa središnje svečanosti obilježavanja 30. obljetnice Bitke za Vukovar u dvorcu Eltz donosimo u cijelosti:

Bitka duboko urezana u srcu našeg naroda

Čast mi je pozdraviti vas danas ovdje u Vukovaru u povodu 30. obljetnice Bitke za Vukovar, najduže i najstrašnije bitke Domovinskog rata, koja ostaje duboko urezana u srcu našeg naroda.

Danas odajemo priznanje čeličnoj volji i ustrajnosti hrvatskih branitelja i njihovim nadljudskim naporima kojima su zadivili i ohrabrili cijelu Hrvatsku u najtežim trenucima Domovinskog rata.

Odajemo priznanje njihovom jedinstvenom vojnom podvigu, kojim su ispisali jednu od najslavnijih stranica hrvatske ratne povijesti i povijesti ratovanja uopće.

Grad Heroj bio je grad heroja!

Trideseta obljetnica prilika je da se danas, kao slobodna i ponosna nacija, podsjetimo na važnost ove bitke i da izrazimo trajnu zahvalnost Domovine svima koji su sudjelovali u toj teškoj, ali velebnoj bici.

Jer, uistinu malo je bitaka u povijesti s kojom bi se bitka za Vukovar mogla usporediti, i to po svojoj geostrateškoj važnosti za obranu Hrvatske, po svom velikom psihološkom naboju koji je samo učvrstio hrvatski narod u svojoj odlučnosti da se obrani, po moralnoj pobjedi koja je tada izvojevana i koja je bila jača od oružja.

Grad Heroj bio je tada grad heroja kojima se danas poklanjamo. Mlada hrvatska demokracija pokazala je tada Europi i svijetu kako se brani sloboda, kako se hrabrim srcem i uzdignute glave totalitarizam može moralno poraziti.

I danas je Vukovar još uvijek nadahnuće svima nama, on je naša trajna obveza i zalog bolje Hrvatske, okrenute budućnosti.

Zločinački Miloševićev režim nije ni slutio što ga čeka u Vukovaru

Dragi hrvatski branitelji, dame i gospodo, kada je zločinački velikosrpski Miloševićev režim odlučio svoj ratni stroj sručiti na Hrvatsku, bio je uvjeren da će oklopni korpusi „JNA“ lako pregaziti veći dio Slavonije.

Nije tada ni slutio što ga čeka u Vukovaru, ni koliko se preračunao. Nije ni slutio da će biti zaustavljen već u prvom naletu, ni da će oštrica agresorskog napada biti toliko otupljena da više neće imati snage za nastavak ofenzivnih djelovanja. Nije ni slutio da će naletjeti na neustrašive branitelje Vukovara, istinske junake koji su bez teškog naoružanja stali na put „JNA“.

A u osvajanje Vukovara poslano je više od 30.000 vojnika naoružanih sa 600 tenkova, 500 oklopnih transportera i 180 haubica, dok je grad branilo oko 6.000 hrvatskih branitelja i dragovoljaca.

Jedna od najslavnijih stranica povijesti ratovanja

U toj borbi Davida i Golijata, hrvatski su branitelji, vezivanjem neprijatelja na području Vukovara, osigurali ostatku Hrvatske tri dodatna mjeseca da se konsolidiraju hrvatske oružane snage. Istodobno, usporili su početni zamah ofenzive i tempo napadnih operacija te slomili volju agresora za nastavak napada.

To je omogućilo intenzivnije diplomatske aktivnosti usmjerene na osiguranje međunarodnog priznanja Hrvatske, tim više što je žilavost otpora Vukovara znatno osnažila politički legitimitet hrvatskih težnji za slobodnom i suverenom Hrvatskom.

Brutalnost napada i opsade grada razotkrila je i kod najskeptičnijih u međunarodnoj zajednici prave namjere agresora i pokazala njegove teritorijalne pretenzije.

I zato danas ovdje s pravom obilježavamo prekretničku bitku Domovinskog rata koja svjedoči o pobjedničkom, ponosnom i neslomljivom duhu hrvatskih branitelja.

Sukobila su se dva svijeta - hrvatska demokracija i velikosrpski totalitarizam

Osim svog značaja na bojnom polju, Bitka za Vukovar odigrala je i ključnu ulogu u sazrijevanju hrvatske demokracije jer su se u Vukovaru sukobila dva svijeta: hrvatska demokracija u nastajanju i totalitarni velikosrpski režim u nestajanju.

S jedne strane gotovo samo pripadnici Zbora narodne garde, policajci, dragovoljci, s druge strane mnogi prisilno mobilizirani vojnici i rezervisti uz brojne paravojne snage.

S jedne strane ideja neovisne demokratske, europske i uključive Hrvatske, države hrvatskog naroda i svih nacionalnih manjina, a s druge strane totalitarni, hegemonistički i isključivi Miloševićev režim koji je zagovarao nazadni koncept etnički čistih teritorija pomoću etničkog čišćenja.

Nakon pada Berlinskog zida i vala demokratskih promjena u srednjoj Europi to je bila sušta suprotnost vrijednostima na kojima počiva suvremena Europa, kojoj je Hrvatska tada težila i koje danas dijeli kao članica Europske unije i NATO-a.

Težnja za slobodom jača od najjačeg oružja

Privrženost tim vrijednostima miroljubivosti, slobode, tolerancije i pomirbe ponovio je i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman prilikom dolaska ovdje u Vukovar „Vlakom mira“ 1997. godine, kad je naglasio da Hrvatska nije željela ni rat, ni žrtve, ni razaranja. Tada je istaknuo da je Vukovar simbol hrvatske patnje, hrvatskog otpora, hrvatskih težnji za slobodom i za povratkom na vlastite istočne granice, ali i simbol hrvatske odlučnosti prema postizanju mira, pomirbe i suživota za bolju budućnost svih.

Pokazalo se da je u tom srazu dvaju svjetova - nažalost, uz brojne ljudske žrtve i razaranja - na koncu pobijedila demokratska Hrvatska jer je težnja za slobodom uvijek jača od nagona za porobljavanjem.

Nakon pobjeda u vojno-redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja kojima je okončan rat stvoreni su preduvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja.

Pobjednička Hrvatska pružila ruku pomirenja s pogledom u budućnost

I premda su stradanja tijekom Domovinskog rata i dalje bolno sjećanje, a osobito boli još uvijek 1.858 nestalih, pobjednička je Hrvatska pružila ruku pomirenja i povjerenja s pogledom u budućnost.

Poštujući prava nacionalnih manjina, uključujući i srpsku nacionalnu manjinu, Hrvatska danas ostaje privržena vrijednostima kojima je u Domovinskom ratu obranjena slobodna i demokratska Hrvatska, koja je domovina svih svojih građana, koja gradi tolerantno i uključivo društvo i bori se protiv svake diskriminacije.

U zaštitu svojih nacionalnih interesa, kao i interesa hrvatskog naroda izvan Hrvatske, osobito u Bosni i Hercegovini, Srbiji i iseljeništvu, štitimo prava nacionalnih manjina koja kao punopravni hrvatski građani svoje probleme rješavaju u Hrvatskoj u partnerstvu s Vladom. Samo tako jačat ćemo nacionalno jedinstvo svih hrvatskih građana neovisno o njihovom porijeklu.

Nastavljamo s naporima da ratni zločinci budu privedeni pravdi

I bez obzira na protok vremena, svjesni smo da neke rane još uvijek nisu zacijelile, osobito kada pravda nije zadovoljena.

Zato je naša dužnost nastaviti s naporima da svi ratni zločinci budu privedeni pravdi, da se pronađu sve nestale osobe, da se osigura adekvatna satisfakcija logorašima, da se promiče istina o Domovinskom ratu, osobito među djecom i mladima, da se odaje dužan pijetet svim žrtvama, da se štiti dostojanstvo hrvatskih branitelja kojima dugujemo slobodu i da jačamo Hrvatsku vojsku i hrvatsku policiju koje su jamac sigurnosti građana, teritorija i naših granica.

Na svima nama je da pridonesemo očuvanju političke stečevine izgrađene u proteklih 30 godina i u pogledu pomirbe, suživota i razvoja za dobrobit svih građana Hrvatske.

Posebna odgovornost za revitalizaciju Vukovara i istoka Hrvatske

Dame i gospodo, osim žrtve koja je ovdje podnesena u borbi za slobodni Vukovar, danas ponajprije trebamo pronalaziti nadahnuće u izgradnji još razvijenije Hrvatske okrenute budućnosti. Ona nam danas treba biti zalog da sva djeca Vukovara žive u prosperitetnijem gradu na Dunavu, u Slavoniji i cijeloj Hrvatskoj.

Zato Vlada i osjeća posebnu odgovornost za revitalizaciju Vukovara, ali i cijelog istoka Hrvatske, zbog čega već pet godina kroz projekt Slavonija, Branja i Srijem na tome predano radimo.

U znak zahvalnosti Vukovar smo proglasili mjestom posebnog domovinskog pijeteta. Uvažavajući memorijalno-edukativni značaj vukovarske bolnice, podignuta je na razinu nacionale memorijalne bolnice, a Vlada je preuzela sva osnivačka prava, kao i financiranje.

Vratili smo pobjedničku Hrvatsku vojsku u Vukovar!

Dan 18. studenog proglasili smo državnim blagdanom i neradnim danom, Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, kako bi se cijela Hrvatska mogla pokloniti žrtvama. Uložili smo i u obnovu ovog ponosnog vukovarskog Vodotornja, zajedno s mnogim hrvatskim građanima iz Domovine i iseljeništva. Ulažemo u Memorijalni centar Domovinskog rata.

Vratili smo Hrvatsku vojsku u Vukovar, na čemu posebno zahvaljujem i bivšem ministru obrane Damiru Krstičeviću i aktualnom ministru Mariju Banožiću.

Povećali smo izglede da svi još neotkriveni zločini budu privedeni pravdi. Uspostavili smo posebni tim u okviru Ravnateljstva policije koji se bavi ratnim zločinima u Vukovaru i na Ovčari.

Nema projekta koji Vlada neće podržati

Potičemo aktivnosti usmjerene na društveni i gospodarski razvoj vukovarskog područja. Niz je primjera, od poreznih rasterećenja do ulaganja u očuvanje radnih mjesta, kvalitetnijeg života naše djece i naših obitelji, ulaganja u socijalnu skrb, obnovu komunalne i elektroenergetske infrastrukture. Ulažemo i kroz Fond za obnovu i ulaganje razvoja grada Vukovara.

Nema projekta koji se ovdje događa, a da Vlada, njeni resori, netko od aktera nije rekao - da, podržat ćemo, jer Vukovar i Vukovarci to zavrjeđuju i za budućnost, a i za sjećanje na sve ono što su dali za Hrvatsku.

Zahvaljujem i potpredsjedniku Medvedu i potpredsjedniku Božinoviću koji vode računa i o dignitetu Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima, vojnicima i policajcima i tako će biti i u budućnosti jer znamo da su oni, kao što je to bila i Bitka za Vukovar, kamen-temeljac suvremene Hrvatske.

Svi Hrvati uz svoj rodni grad u srcu nose i Vukovar

Naša je današnja odgovornost da upravo sa sjećanjem na one koji su za Hrvatsku dali najviše nastavimo raditi za mlade i nove generacije.

Branitelji Vukovara svojim herojstvom neslomljivim duhom stekli su vječnu slavu i zauvijek osvojili srca svih Hrvata u domovini i iseljeništvu. Otada svi mi Hrvati uz svoj rodni grad nosimo u srcu i Vukovar, koji i danas, vječan kao narod, ponosno stoji.

Svima još jednom čestitam 30. obljetnicu Bitke za Vukovar, a vama, koji ste dali sve za Hrvatsku iskreno i ponizno hvala.

VIJENAC & SVIJEĆE NA MEMORIJALNOM GROBLJU

Prije središnje svečanosti u dvorcu Eltz, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković na Memorijalnom groblju položio je vijenac i zapalio svijeću kod spomen-obilježja žrtvama iz Domovinskog rata.

A A A