Vijesti
24. 9. 2021.

Jačanje dijaloga i produbljivanje suradnje između Bošnjaka i Hrvata od velike je važnosti za boljitak BiH

Na sastanku s velikim muftijom Islamske zajednice Bosne i Hercegovine PVRH Andrej Plenković ponovno je izrazio punu podršku europskoj integraciji BiH, ali i naglasio važnost izmjene izbornog zakona kako bi se Hrvatima osigurala legitimna i pravedna politička zastupljenost. Reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović iskazao je zadovoljstvo kvalitetnim statusom islamske zajednice u Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima dr. sc. Huseina ef. Kavazovića, velikog muftiju Islamske zajednice BiH, uz kojeg je na sastanku bio i zagrebački muftija akademik dr. sc. Aziz ef. Hasanović.

Najviša prava muslimana u Europi

Razmijenjena su mišljenja o položaju i djelovanju islamske zajednice u Hrvatskoj, kao i o situaciji u BiH - navodi se u priopćenju Vlade RH.

Veliki muftija naglasio je svoje veliko zadovoljstvo kvalitetnim statusom islamske zajednice u RH, za koju je ocijenio da u Europi uživa najviša prava i da je odlično integrirana u Hrvatskoj.

Reis-ul-ulema Kavazović je istaknuo da je Hrvatska za BiH zemlja od najveće važnosti te se založio za što bolju suradnju i nastavak pomoći BiH na njenom euroatlantskom putu.

Ravnopravnost konstitutivnih naroda i suverenitet BiH

Predsjednik Andrej Plenković - nastavlja se u priopćenju - naglasio je važnost pronalaska zadovoljavajućih rješenja glede izbornog zakona kako bi se Hrvatima u BiH osigurala njihova demokratska prava te legitimna i pravedna politička zastupljenost u institucijama BiH na svim razinama, u duhu Daytonsko-pariškog sporazuma, što je ključno za njenu stabilnost i napredak.

O izmjenama Izbornog zakona kako bi se osigurala ravnopravnost i legitimna zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH

Ponovio je punu podršku Hrvatske europskoj integraciji BiH i spremnost na produbljivanje bilateralne suradnje, uz puno poštovanje ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i suvereniteta BiH.

Konstatirano je da je jačanje dijaloga Bošnjaka i Hrvata u BiH i produbljivanje njihove suradnje i izgradnja partnerskih odnosa od najveće važnosti za boljitak BiH - zaključuje se u priopćenju iz Banskih dvora.

A A A