Vijesti
26. 9. 2021.

Andrej Plenković u video-poruci na koncertu Global Citizen Live: Hrvatska donira još 200.000 doza cjepiva

(VIDEO) „Šaljemo poruku jedinstva u borbi protiv klimatskih promjena, ekstremnog siromaštva i posljedica covida-19. Cjepivo mora biti dostupno za sve ljude diljem svijeta. Vođeni glavnim načelima čovječnosti, solidarnosti i suosjećanja, ovo je naš dodatni doprinos da se upotpuni slagalica globalnih donacija“. 

Hrvatska će donirati dodatnih 200.000 doza cjepiva siromašnim zemljama putem mehanizma COVAX, objavio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a uključivši se video-porukom na koncertu Global Citizen Live, koji se u subotu održao u više svjetskih gradova:

- Večeras na Global Citizen Live šaljemo poruku jedinstva u borbi protiv klimatskih promjena, ekstremnog siromaštva i posljedica covida-19. Cjepivo mora biti dostupno za sve ljude diljem svijeta. Vođeni glavnim načelima čovječnosti, solidarnosti i suosjećanja, to je naš dodatni doprinos da se upotpuni slagalica globalnih donacija. 

„Zahvaljujemo Global Citizen Live na njegovim vrijednim inicijativama uz potpunu podršku svim naporima da se do 2030. ukloni ekstremno siromaštvo i prevladaju posljedice pandemije covida“ - zaključio je Andrej Plenković u video-poruci.

230 milijuna doza za 139 siromašnih država

Cjepivo se siromašnim zemljama trenutačno šalje kroz inicijativu COVAX, koju podržavaju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Svjetski savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI). 

Putem COVAX-a dosad je u 139 siromašnih država poslano više od 230 milijuna doza cjepiva, no to je i dalje daleko ispod cilja od dvije milijarde doza do kraja 2021. godine.

Neka od najvećih pop imena - od Billie Eilish i Eda Sheerana do Eltona Johna - nastupila su u subotu navečer na nizu koncerata Global Citizen Live u nastojanju da se podigne globalna svijest o klimatskim promjenama, gladi i pravu na pristup cjepivima za sve.

Obrana planeta, poraz siromaštva & cjepivo za sve

Koncerti koji su organizirani u New Yorku, Parizu, Lagosu, Riju, Sydneyju, Mumbaiju i drugim gradovima uživo su se prenosili. 

- Na šest kontinenata umjetnici su pomogli građanima u zahtjevima da vlade, velike korporacije i filantropi rade zajedno na obrani planeta i porazu siromaštva - navodi se u priopćenju nevladine organizacije Global Citizen.

Organizacija se usredotočuje "na najhitnije, međusobno povezane prijetnje koje najteže pogađaju siromašne - klimatske promjene, jednakost u pristupu cjepivima i glad".

A A A