Vijesti
28. 9. 2021.

Dr. sc. ZDRAVKO SANČEVIĆ (1931. - 2021.)

U 91. godini u Caracasu je preminuo počasni konzul RH u Venezueli te bivši ministar za iseljeništvo, predsjednik saborskog Odbora za useljeništvo i veleposlanik u Sarajevu. Kao bliski suradnik dr. Franje Tuđmana i predsjednik Koordinacijskog odbora HDZ-a za Venezuelu i Južnu Ameriku, u Hrvatsku je kao dragovoljac ZNG-a došao na samom početku Domovinskog rata. Odlaskom Zdravka Sančevića Hrvatska je izgubila velikog domoljuba i filantropa, a HDZ istaknutog člana i utemeljitelja.    

Rođen u Tesliću u BiH, Zdravko Sančević je s roditeljima - nakon dvije godine izbjeglištva u logorima u Austriji i Italiji - u Venezuelu stigao 1947. godine. U toj je zemlji izgradio karijeru znanstvenika i poduzetnika u naftnoj industriji, doktorirao na Središnjem venezuelanskom sveučilištu te na njemu utemeljio naftni odsjek Tehničkoga fakulteta.

Hrvatsko-venezuelanski centar & HNV

U toj je južnoameričkoj državi bio jedan od osnivača Nacionalne udruge „Staro Društvo Hrvata“ i Hrvatsko-venezuelanskog centra (Centro Croata-Venezolano), čiji je „Vjesnik“ gotovo dva stoljeća, a potom i Hrvatskog narodnog vijeća (HNV), najutjecajnije i najveće organizacije hrvatske političke emigracije u svijetu.

Godine 1990. postao je predsjednik Koordinacijskog odbora HDZ-a za Venezuelu i Južnu Ameriku.

Ministar, zastupnik, diplomat, časnik

Odazvavši se na poziv prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, s kojim je blisko surađivao, u Hrvatsku je kao dragovoljac Zbora narodne garde došao početkom Domovinskog rata 1991. te u njoj, s činom pukovnika Hrvatske vojske, ostao do kraja devedesetih godina prošlog stoljeća.

Početkom 1990-ih obnašao je dužnost ministra za iseljeništvo, a s liste za Hrvate izvan RH izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru, u kojem je bio predsjednik Odbora za useljeništvo i član Hrvatsko-čileanske skupine prijateljstva.

Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH od 1992. do 1995. te predsjednik Upravnog vijeća Sveučilišta u Zagrebu, odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom i Redom Ante Starčevića.

Znanstvenik, erudit, poduzetnik, domoljub

Vrativši se 1999. u Venezuelu, do smrti je obnašao dužnost počasnog konzula RH. Posjedovao je jednu od najvećih biblioteka hrvatskih knjiga u iseljeništvu, na više od 10 jezika.

Odlaskom dr. Sančevića Hrvatska je izgubila velikog domoljuba i filantropa, izravnog sudionika tih dana ponosa i slave '90-ih prošlog stoljeća, a HDZ istaknutog člana i svog utemeljitelja.

Pokoj mu duši!

A A A