Vijesti
29. 9. 2021.

Naša Vlada ostvarila strateški vanjskopolitički cilj: Hrvatski državljani moći će u SAD bez viza najkasnije od 1. prosinca!

PVRH Andrej Plenković objavio je da je Ministarstvo domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država odlučilo uključiti hrvatske građane u Program izuzeća od traženja viza: "Vjerujem da će to pridonijeti ne samo turističkim putovanjima, nego i daljnjim ulaganjima i gospodarskoj razmjeni između SAD-a i Hrvatske". PPVRH Davor Božinović: Ovo je završetak dugog puta pregovora i evaluacija, ali prije svega nastavak jačanja partnerstva i povjerenja između naših dviju država.

"Odlukom američkog Ministarstva domovinske sigurnosti hrvatski će državljani, nakon što se dovrše tehničke pripreme, za nekoliko tjedana moći putovati u SAD bez dosad potrebnog izdavanja viza, koje je nerijetko djelovalo odvraćajuće. Vjerujem da će to pridonijeti ne samo turističkim putovanjima, nego i daljnjim ulaganjima i gospodarskoj razmjeni između SAD-a i Hrvatske" - naglasio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a objavljujući da su Sjedinjene Američke Države odlučile uključiti hrvatske građane u Program izuzeća od traženja viza.

Ispunjen vanjskopolitički prioritet Vlade RH

Pozdravljajući odluku SAD-a, još je ocijenio da će to dodatno snažiti veze između dvije zemlje:

- Realizacijom ovoga vanjskopolitičkog prioriteta naše Vlade RH najveću će korist, dakako, imati hrvatski državljani koji će bez viza moći putovati u SAD.

Uz pristupanje Schengenu i europodručju, strateški ciljevi su nam dovršetak Pelješkog mosta, nabava novih borbenih aviona i ukidanje viza za putovanje u SAD!

BOŽINOVIĆ: Veća sloboda putovanja za hrvatske građane

„Svi hrvatski državljani najkasnije će od 1. prosinca moći putovati u SAD bez viza“ - objavio je pak potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon telefonskog razgovora s Robertom Silversom, podtajnikom Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a, kojem je zahvalio na ulasku Hrvatske u Program izuzeća od viza:

- Ovo je veliki uspjeh, potvrda našeg angažmana, završetak dugog puta pregovora i evaluacija, ali prije svega nastavak jačanja strateškog partnerstva i povjerenja naših država. Podtajnik Silvers u našem je razgovoru zahvalio timovima koji su sudjelovali u višegodišnjem predanom radu i koji su zaslužni su za ovo postignuće.

Na korak smo do ukidanja viza za putovanje u SAD - Ispunjavamo jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Hrvatske!

Najveću vrijednost ove odluke u konačnici će osjetiti hrvatski građani koji će imati veću slobodu putovanja - zaključio je Božinović.

A A A