Vijesti
29. 9. 2021.

360 milijuna kuna za potresom pogođena područja! Novim zakonom otklanjamo probleme koji su usporavali obnovu!

Ministri Tomo Medved i Darko Horvat o pomoći pogođenim područjima i izmjenama Zakona o obnovi: U četvrtak kreće javno savjetovanje, potom zakonski prijedlog u hitnom postupku ide u Hrvatski sabor. Oslobađamo građane obveze financiranja, s 20%, konstrukcijske obnove. Također, objekti više ne moraju biti legalizirani, a vlasnički papiri „čisti“. Radi sanacije šteta, 150 milijuna kuna beskamatnih zajmova dodjeljuje se Gradu Zagrebu, a 180 milijuna Sisačko-moslavačkoj, 20 Zagrebačkoj i 10 Krapinsko-zagorskoj županiji.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je da je odlukom naše Vlade za županije pogođene potresima osigurano 360 milijuna kuna beskamatnih pozajmica:

- Kroz konzultacije s tim županijama vidjelo se da one prepoznaju ovaj model održavanja likvidnosti i rješavanja izazova koji su vezani za obnovu. 150 milijuna kuna dodjeljuje se Gradu Zagrebu, a 180 milijuna Sisačko-moslavačkoj, 20 Zagrebačkoj i 10 Krapinsko-zagorskoj županiji.

Medved je poručio da je to još jedna od Vladinih snažnih odluka u cilju pomoći pogođenim područjima i podsjetio da je od 29. prosinca samo za obnovu u Sisačko-moslavačkoj županiji iz državnog proračuna izdvojeno više od 817 milijuna kuna.

Zakonske izmjene u hitnom postupku

Izmjene Zakona o obnovi, koje je predstavio ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, koncipirane su tako da se otklone problemi zbog kojih je dolazilo do zastoja u obnovi:

- Prije svega, oslobađamo građane obveze sufinanciranja, s 20%, troškova konstrukcijske obnove. Također, objekti više ne moraju biti legalizirani, a vlasnički papiri „čisti“. U četvrtak kreće javno savjetovanje, potom zakonski prijedlog u hitnom postupku ide u Hrvatski sabor.

Horvat: Građani neće morati sufinancirati obnovu

Obnovljeno više od 500 obiteljskih kuća

Medved je izvijestio da su u SMŽ-u dosad obnovili više od 500 obiteljskih kuća, uklonili više od 350 objekata te raspisali iskaz interesa za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća - za što vlada veliki interes:

- Od 1. listopada kreće postavljanje zamjenskih obiteljskih kuća u skladu s iskazanim interesom.

Demantirao je napise da oko 1.000 ljudi na Banovini nema odgovarajući privremeni smještaj za skorašnju zimu:

- Broj je daleko manji. Pozvali smo sugrađane koji borave u kontejnerima koji nisu opremljeni za nadolazeće hladnoće, a radi se o onima iz međunarodnih donacija, da nam se jave kako bismo im osigurali adekvatan zimski smještaj na području njihove županije.

A A A