Vijesti
6. 10. 2021.

Zagovaramo proširenje EU-a kao jedini pravi put razvoja naših susjeda, ali Hrvati u BiH moraju biti ravnopravni!

I na neformalnom sastanku Europskog vijeća u Ljubljani i na summitu EU - zapadni Balkan na Brdu kod Kranja PVRH Andrej Plenković isticao je potrebu izmjene Izbornog zakona u BiH: „Ni za koga nije dobro to što Bošnjaci svojim glasovima biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Naš stav je jasan - Hrvatska želi da konstitutivni narodi imaju svoje legitimne predstavnike u najvišim tijelima BiH. I dalje ćemo se nepokolebljivo zauzimati za stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda te za poštivanje i slova i duha Daytonsko-pariškog sporazuma“.

„Ponovit ću koliko god puta bude trebalo: posebno nam je važna BiH u kojoj su Hrvati konstitutivni narod, s kojom Hrvatska graniči više od 1.000 kilometara. Želimo da Hrvati budu legitimno zastupljeni te da se zajedno s ostalim narodima i građanima osjećaju dobro i grade europsku BiH“ - ustrajno je na skupovima europskih lidera te susretima u Ljubljani i na Brdu kod Kranja poručivao predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Preglasavanje Hrvata ne pridonosi stabilnosti & EU putu BiH

„RH podržava suverenost i samostalnost BiH te njezin euroatlantski put. Učinit ćemo sve da naši odnosi budu bolji, ali Hrvati moraju biti ravnopravni“ - dodatno bi naglašavao Andrej Plenković.

„Nije mi poznato da smo na bilo kojem političkom forumu odlučili napustiti Daytonsko-pariški ugovor. Svi koji su bili u Daytonu i Parizu dobro znaju što je koncept 1, 2 i 3. Anomalija da Bošnjaci biraju Hrvatima člana Predsjedništva BiH nije postojala do 2006. godine. To zasigurno ne pridonosi stabilnosti i EU putu BiH“ - također je napominjao.

Ovaj most povezuje RH i BiH, ali se međusobno povjerenje može graditi samo ako su tri konstitutivna naroda uistinu ravnopravna!

Nejasan jezik o proširenju otvara prostor drugim globalnim silama

 „Hrvatska je zagovornik proširenja EU-a na države jugoistoka Europe kao jedinog pravog puta razvoja naših susjeda. Albanija i osobito Sjeverna Makedonija, koja je riješila spor o imenu s Grčkom i postala članica NATO-a, zaslužile su da otvore pristupne pregovore. Mi ih na tom putu podržavamo! Nije normalno da im se blokira početak pregovora“ - i to je bila jedna od Plenkovićevih poruka.

„Nejasan jezik o proširenju i poruke u kojima se da iščitati neka rezerva otvaraju politički, energetski, ekonomski i medijski prostor drugim globalnim silama da budu prisutniji u BiH i općenito JI Europi“ - redovito bi zaključivao predsjednik Plenković:

- I zato je naša poruka: maksimalni angažman, jasna europska perspektiva, ispunjavanje kriterija, sustavni proces prema članstvu te snažna financijska pomoć.

Očekujemo od Srbije da se riješi pitanje udžbenika

Na pitanje novinara o (kratkom) susretu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, odgovorio je da „RH očekuje da se riješi pitanje udžbenika u kojima se praktično negira postojanje hrvatskog jezika“:

- Vezano pak za pitanje nestalih osoba u velikosrpskoj agresiji, očekujemo povratne informacije za podatke koji su poslani Srbiji kako bismo provjerili njihovu utemeljenost. To očekuju - 26 godina poslije rata - majke, očevi, supruge, djeca svih onih osoba koje još uvijek tražimo.

Dodao je da politička ping-pong retorika koja zaoštrava odnose među zemljama i stvara napetosti među ljudima nije njegov stil:

- To nam nikad nije donijelo ništa pozitivno. To ne radim pet godina, neću ni dalje. Moj stil je truditi se rješavati otvorena pitanja, unaprjeđivati suradnju, osnaživati položaj hrvatske manjine u Srbiji…  

A A A