Vijesti
12. 10. 2021.

Plin i struja za kućanstva neće ni za lipu poskupjeti najmanje do proljeća, što Hrvatsku stavlja u bitno bolji položaj od većine zemalja!

Andrej Plenković nakon sastanka parlamentarne većine: Pozorno pratimo cijene nafte i goriva, koje rastu globalno. Europsko vijeće već je od Europske komisije zatražilo da predloži zaštitne mjere s obzirom na poskupljenja u cijelom EU. Vlada će sa socijalnim partnerima razmotriti moguće intervencije hrvatske države. Alati postoje. * Ocjena ustavnosti COVID potvrda u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi? Ustavni sud reći će svoje. Ne smijemo se i ne želimo miješati u njegov rad, no čvrsto sam uvjeren da smo poštovali načelo razmjernosti.

Razgovarali smo i o stanju na granici i ilegalnim migracijama te o temama koje su ovog tjedna na dnevnom redu Hrvatskog sabora: izbor predsjednika Vrhovnog suda i glavnog ravnatelja HRT-a te izvješće o radu Stožera civilne zaštite - otkrio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH na konferenciji za medije nakon sastanka s koalicijskim partnerima, koji će se ubuduće održavati u Banskim dvorima svakog utorka u 12:00.

Cijene plina i struje zasigurno neće rasti do početka travnja

Odgovarajući na pitanja novinara, Andrej Plenković je komentirao rast cijena energenata:

- Što se tiče plina i struje, kućanstva mogu biti mirna do početka proljeća. Najmanje do početka travnja cijene neće ni za lipu poskupjeti, što Hrvatsku stavlja u bitno bolji položaj od većine drugih zemalja. To je dobra, umirujuća poruka za naše sugrađane.

Moguće intervencije države & EU zaštitne mjere

Kada je pak riječ o cijeni nafte, podsjetio je da ona trenutačno raste na globalnom tržištu, što onda uzrokuje i porast cijene benzina i dizela:

- Ministri Tomislav Ćorić i Zdravko Marić dobili su zadaću da detaljno prate razvoj situacije, a sutra ćemo na tu temu održati i sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća. Vlada će sa socijalnim partnerima razmotriti moguće intervencije hrvatske države. Alati postoje.

Podsjetio je i da je prošlog tjedna na summitu u Ljubljani Europsko vijeće od Europske komisije zatražilo da, s obzirom na rast cijene energenata na globalnoj razini, predloži niz mjera u cilju zaštite potrošača u cijelom EU-u.

Zaštita zdravlja - jedini razlog uvođenja COVID potvrda

Predsjednik Plenković nije želio prejudicirati ocjenu Ustavnog suda o ustavnosti COVID potvrda:

- Ustavni sud reći će svoje. Ne smijemo se i ne želimo miješati u njegov rad, no čvrsto sam uvjeren da smo poštovali načelo razmjernosti. Djelatnici te pacijenti u zdravstvu i korisnici u sustavu socijalne skrbi najugroženije su skupine. Bilo je logično da donesemo takvu odluku radi zaštite zdravlja naših sugrađana.  

Još jednom je naglasio da cjepiva ima u izobilju i da su dobrodošli svi koji se žele cijepiti.

Potpora radu granične policije

O situaciji na granici kazao je da čeka - nakon što se do kraja provedu izvidi - izvješće ministra unutarnjih poslova o tome što se doista dogodilo i tko je odgovoran:

- Zahvalnost, razumijevanje i potpora radu hrvatske policije, to je generalni komentar svih partnera u saborskoj većini. Razumiju da zbog niza pokušaja nezakonitih ulazaka u Hrvatsku posao policajaca na granici nije nimalo jednostavan. Isto tako, svi se slažu da ne se ne smije koristiti sila osim ako to nije nužno.

Hrvatska ima zadaću štititi granicu & sprječavati nezakonite migracije. Pritom se moraju poštivati zakoni i međunarodni propisi

GODIŠNJICA TERORISTIČKOG NAPADA NA MARKOVU TRGU

Na konferenciji je predsjednik Andrej Plenković izvijestio i da je jutros primio Oskara Firuija, policijskog službenika koji je teško ranjen u terorističkom napadu na Banske dvore prije točno godinu dana:

- Očekujemo da se do kraja rasvijetle sve okolnosti, svi motivi toga nemilog slučaja.

A A A