Vijesti
15. 10. 2021.

Nakon uspješnog nošenja s najvećom krizom, nećemo dopustiti pad životnog standarda naših građana!

PVRH Andrej Plenković: Uistinu „zbunjuju“ oporbena pitanja zašto smo baš sad ograničili cijene goriva. Pa zar nisu tražili da nešto poduzmemo? Odluka je primjerena trenutku, indikatori na svjetskom tržištu upozoravali su na vjerojatno poskupljenje nafte već u utorak. Ako bude potrebe, imamo još alata na raspolaganju. I ovom intervencijom, kao i kada smo u pandemiji čvrsto stali uz radnike i poslodavce, pokazali smo zašto država jest država i zašto država postoji. No oporbi ni tada ništa nije valjalo...

Govoreći o rastu cijena energenata na svjetskom tržištu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a ponovio je da je Hrvatska, što se tiče plina i struje za kućanstva, u boljem položaju od većine drugih zemalja:

- Naši sugrađani mogu biti mirni cijelu sezonu grijanja, najmanje do proljeća plin i struja neće ni za lipu poskupjeti.

Ograničenje cijena goriva

Što se pak tiče goriva, Vlada je u četvrtak reagirala i ograničila cijene na 30 dana:

- Nakon uspješnog nošenja s najvećom krizom, nakon što smo je prebrodili bez vala otkaza i stečajeva, u fazi gospodarskog oporavka zasigurno nećemo dopustiti pad životnog standarda naših građana. Odluka o cijeni goriva primjerena je trenutku, indikatori na svjetskom tržištu upozoravali su na vjerojatno poskupljenje nafte već u utorak.

Ograničili smo cijenu motornog benzina na 11 kuna i 10 lipa, a dizelskog goriva na 11 kuna!

Jasni pokazatelj zaštite potrošača

Budući da se u idućih nekoliko tjedana ipak očekuje stabilizacija - nastavio je Andrej Plenković - najviša cijena goriva propisana je na rok od 30 dana, do 16. studenog:

- Ovaj potez ograničenog trajanja opravdana je regulacija tržišta s obzirom na rast cijena nafte i naftnih derivata, ali i jasni pokazatelj zaštite potrošača. Pratit ćemo pozorno situaciju, a ako bude potrebe, dodatno reagirati. Imamo još dosta alata na raspolaganju.

 „Zbunjujuća“ oporbena pitanja

Odgovorno radimo na rješavanju konkretnih problema hrvatskih ljudi. Za to smo dobili povjerenje i snosimo odgovornost - dodao je:

- Zbunjuju oporbena pitanja zašto je baš sada donijeta odluka o ograničenju cijena goriva. Pa zar i sami nisu tražili da nešto poduzmemo? Naša je Vlada u proteklih pet godina više puta djelovala intervencionistički. Prvi je slučaj bila ugroza, ne našom krivnjom, 60.000 radnih mjesta u Agrokoru. Da smo stajali i gledali, sve bi propalo: zaposlenici, OPG-ovi, dobavljači... Optužili bi nas da nismo ništa poduzeli. No za naš hrabri potez nismo dobili „hvala“. Doduše, od ovakve oporbe to nismo niti očekivali.

Nezapamćene mjere za očuvanje radnih mjesta

Drugi slučaj - COVID:

- Zamislite da smo konstatirali da je pandemija globalni problem, ustvrdili da će se „ljudi već nekako snaći“. I onda bi nas optužili - ne poduzimate ništa. Donijeli smo nezapamćene mjere za očuvanje radnih mjesta, no opet nismo dobili „hvala“. Bar ne od oporbe.

U najvećoj krizi stvorili smo najbolje preduvjete za gospodarski oporavak i ravnomjerni regionalni razvoj Lijepe Naše!

Pokazali smo zašto država postoji

I ovom intervencijom u cijene goriva - zaključio je predsjednik Plenković - pokazali smo zašto država jest država i zašto država postoji:

- No opet to ne valja oporbi.

Da nam docira tiranin Grbin? No way! Da nam sole pamet Most, Možemo & DP? No way! Za njih smo NBA, a oni lokalna liga!

A A A