Vijesti
18. 10. 2021.

Hrvatska ima potporu velikog broja EU članica za svoj stav o BiH - Sva tri konstitutivna naroda moraju biti istinski ravnopravna!

PVRH Andrej Plenković: U najkraćem - jedan narod drugome ne smije birati člana Predsjedništva BiH! To se do 2006. nikad nije bilo dogodilo. Izbori su za godinu dana, ovo bi trebala biti završna faza dogovora o izmjeni Izbornog zakona. MVEP Gordan Grlić Radman: Stvarna ravnopravnost Hrvata ključna je za funkcionalnost, stabilnost i europski put BiH. Hrvatska je najpozvanija govoriti o tome. Naš glas nailazi na plodno tlo.

Komentirajući razvoj političke situacije u Bosni i Hercegovini, predsjednik Vlade RH i HDZ-a ponovio je čvrsto stajalište da se treba postići dogovor koji će omogućiti da sva tri konstitutivna naroda u BiH budu istinski ravnopravna, a ne da se jedan narod osjeća kao da je u podređenom položaju:

- Izbori u BiH su za godinu dana, ovo bi trebala biti završna faza dogovora o izmjeni Izbornog zakona. U najkraćem - jedan narod drugome više ne bi smio birati člana Predsjedništva BiH!

Poštivanje Daytonskog sporazuma

Nužno osigurati punu ravnopravnost i legitimnu zastupljenost Hrvata

Nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica Europske unije u Luxembourgu, šef hrvatske diplomacije Grlić Radman istaknuo je da je RH dobila potporu velikog broj zemalja EU-a za svoje stajalište o potrebi izborne reforme u BiH kako bi se uklonile sve vrste diskriminacije:

- Hrvatska je najpozvanija govoriti o tome. Naš glas je naišao na plodno tlo.

O izmjenama Izbornog zakona kako bi se osigurala ravnopravnost i legitimna zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH

Grlić Radman je pritom izrazio zabrinutost zbog blokade rada institucija u BiH i nepostojanja, zasad, konsenzusa o promjeni izbornog zakonodavstva kako bi sva tri konstitutivna naroda imali sva prava koja im pripadaju prema Daytonskom mirovnom sporazumu:

- Njihova ravnopravnost ključna je za funkcionalnost, stabilnost i europski put BiH. To se može postići ako se politički lideri u BiH doista slože. Ovaj apel upućujem upravo njima - da se prestane s paralizom institucija, da nastave pregovarati i da se dogovore.

Važnost Daytonskog sporazuma i danas je nemjerljiva za BiH - Bilo kakav pokušaj njegove promjene neprihvatljiv je za Hrvatsku!

Zaključci sastanka ministara vanjskih poslova

Vijeće za vanjske poslove usvojilo je zaključke o operaciji EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini u kojem se ponavlja predanost europskoj perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Vijeće duboko žali zbog dugotrajne političke krize u toj zemlji i osuđuje blokadu državnih institucija, potiče sve političke vođe da se suzdrže od provokativne i razdorne retorike i djelovanja, uključujući dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta zemlje.

Zagovaramo proširenje EU-a kao jedini pravi put razvoja naših susjeda, ali Hrvati u BiH moraju biti ravnopravni!

A A A